Свързани новини

24.06.2019 09:26

КОНПИ крие декларациите на властта

Видян 2793 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Антикорупция бави актуалната информация за имотното състояние на политиците, които миналата година извади на 18 юни! Срокът за публикувани имуществените декларации на лицата, заемащи висши публични длъжности за 2018г. е към края си. За разлика от м.г., те все още не са подадени към края на юни. Същевременно 3 месеца след Апартаментгейт няма данни и за проверките по всички имуществени казуси, в които са замесени дори и двамата шефове на КОНПИ.



От 19’ изпратихме писмо до Комисията, в което запитахме кога се очаква да има яснота за текущата имотна картина на политици и висши чиновници. От Дирекция Публичен регистър на органа заявиха,  че декларациите за имущество и интереси „ще бъдат публикувани в законоустановения срок , съгласно разпоредбата на чл. 40, ал. 2 от ЗПКОНПИ”. Според цитираният закон отчетите на чиновниците трябва да са били подадени до 15 май, а Антикорупция има срок от 2 месеца да публикува данните. Така крайната  дата за обнародване на данните е 15 юли. Ако м.г. това е станало в рамките на месец, то сега процедурата се бави почти до последния момент. Причината за това може да се крие в серията от скандали, в които са замесени и топ-имена на ведомството.


Апартаментгейт разтърси и КОНПИ, която иначе трябва да следи именно казуси подобни на тези с имотите на властта. Припомняме, че шефът й Пламен Георгиев вече трети месец е в платен „отпуск”, след скандала около имуществото му.


В края на март неправителствената организация Антикорупционен фонд извади наяве имотните сделки на Цветан Цветанов и Цецка Цачева, а разследване на Биволь показа обява от края на 2016 г., от която се вижда, че 3-етажният пентхаус, който шефът на КПКОНПИ е придобил (поне по документи) за 150 хил. евро, е бил обявен за продажба на близо двойно по-висока цена от 265 хил. евро. Оказа се, че през 2017 г. пък Георгиев купува апартамент в столичния квартал Гео Милев с жилищната площ 417 кв.м, като на второто ниво на терасата, която не е декларирал, е изградена постройка с барбекю и сауна. Антон Славчев, който е зам. на Георгиев пък се оказа шампион в имотните рекорди по високите етажи на властта. Той е собственик на огромна остъклена тераса с квадратура 244 кв. м и на апартамент до нея с обикновени размери - 63 кв. м, но с необикновена цена - 18 639 лв., или 151,27 евро за квадрат.


До ден - днешен двамата все още не са дали никакви отговори и са на постовете си, а подчинените им ги разследват. Въпреки, че минаха повече от 3 месеца, които са максималният срок за ревизии, не е ясно и какво стана с проверките около всички казуси по Апартаментгейт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Пълна порнография е тази конпи!!!!Шефовете й не били дали отговори, че кой да им ги поиска и кой да ги свали от началническите им позиции????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион