Свързани новини

23.06.2019 08:16

"Най-големият исторически парк в света" се оказа строителна площадка

Видян 2818 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Обявеният от създателите си за "най-големия исторически парк в света" беше открит край варненското село Неофит Рилски. Според проекта на атракциона в него трябва да бъдат представени възстановки на сгради от седем различни исторически епохи -новокаменната, каменно-медната, римската, Средновековие, Първото и Второто българско царство, пише Дневник.


Дошлите за "голямото откриване" обаче се оказаха поканени на строителна площадка насред нивите край селото. От сцената, издигната край изкопите и бутафорната постройка на Бабините Видини кули те чуха, че присъстват на историческо събитие, което бележи началото на ново въздигане на българския дух.


Дошлите за откриването на "най-големия исторически парк в света" се оказаха на строителна площадка


Освен това от Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на акционерното дружество "Исторически парк", което строи и ще управлява парка, присъстващите научиха, че това е новият "енергиен извор за България".


Атракцията се намира на около 30 км. от Варна. Според създателите й следосвобожденската архитектура в България не била типично българска, тъй като преплитала много от елементите на европейската и американската. По тази причина "Исторически парк" си поставял за цел да възстанови най-доброто от епохите преди завладяването на България от Османската империя.


След като бъде завършен паркът ще трябва да се превърне в туристическа атракция, в която гостите да бъдат обучаване на древни занаяти, да опитат храна, за която се твърди, че е била типична за хората, населявали днешните български земи.


Дошлите за откриването на "най-големия исторически парк в света" се оказаха на строителна площадка


Според информация на компанията "Исторически парк", стойността на проекта е около 250 млн. лв. Площта, върху, която трябва да бъде изграден паркът е 500 дка, като 9 от тях ще са езеро, разположено в центъра му. Именно така са изградени и някой от най-знаменитите атракционни паркове по света като "Дисни уърлд" в американския щат Флорида или "Дисни ленд" край Париж, например.


Дошлите за откриването на "най-големия исторически парк в света" се оказаха на строителна площадка


Въпреки, че според предварителната информация, днес трябваше да бъдат открити около 60% от всички планирани обекти, посетителите видяха само недовършения и обзаведен набързо посетителски център, т.нар. "Тракийски дворец" - очевидно също подготвен за откриването твърде набързо, както и няколко кирпичени колиби посред мащабна строителна площадка.


Дошлите за откриването на "най-големия исторически парк в света" се оказаха на строителна площадка


След завършването на първия етап от парка до няколко месеца и ако реализацията на проекта върви по план, във всяка от следващите години ще трябва да бъде откривана по една нова част, свързана с конкретна историческа епоха.


Според информацията, разпространена по-рано от дружеството "Исторически парк" строителството вървяло бавно, тъй като се използвали само естествени материали - като камък, дърво и мрамор.


Дошлите за откриването на "най-големия исторически парк в света" се оказаха на строителна площадка


На по-късен етап към комплекса трябва да бъдат изградени и хотели, съчетаващи "странноприемници и къщи, създадени по подобие на тези от Второто българско царство", но оборудвани според съвременните стандарти.


Планирано е изграждането на конна база, а мениджмънта на дружеството смятало да отдава парка за снимки на филмови продукции с историческа тематика.



   Източник: Дневник



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови