Свързани новини

23.06.2019 08:00

Храната в Румъния и Полша по-евтина оттук

Видян 2944 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС,  сочат данни на Евростат. Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини, отколкото у нас.


България е скъсила ценовите разлики със средните за Европа. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия  с 38%. Можем да се похвалим седни от най-достъпните тютюневи изделия и алкохол в Европа. Цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а спиртните напитки са с е около 26% по-евтини.


Що се отнася до Румъния, с която често ни сравняват, то хлябът и зърнените храни оттам са наполовина по-ниски от европейските.  Месото в Полша пък е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания.


Храната продължава да бъде най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.


Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите в Обединеното кралство.


Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония, алкохолът е по-скъп, а цигарите навсякъде са по-евтини, отколкото в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.