Свързани новини

21.06.2019 16:36

EurActiv: Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

Видян 3744 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Българският премиер Бойко Борисов предупреди кандидатката за членство в Европейския съюз Северна Македония да не използва „антибългарска риторика“ и да не представя българската история като своя и подчерта, че това „трябва да спре“, пише базираният в Брюксел европейски портал EurActiv.
Медията отбелязва, че Скопие е понесло тежък удар, когато европейските министри не са постигнали консенсус за започване на присъединителни преговори на 18 юни, въпреки че Македония постигна исторически договор с Гърция за името на бившата югорепублика.
Изданието припомня, че България е силен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, включително на своята югозападна съседка. Но публикациите в медиите през последните седмици са разкрили различните им интерпретации на новата история, предаде Фокус.
„България, чиято държавност е създадена през VII век, смята, че бившата югославска република, която е известна под името Македония едва след края на Втората световна война, краде епизоди от българската средновековна и по-нова история“, обяснява порталът.
В ексклузивно интервю за EURACTIV новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски предупреди за нарастващия потенциал за напрежение с България, свързан главно с работата на съвместна комисия, която се занимава с общата история на двете страни.
Медията припомня, че Скопие и София сключиха споразумение за добросъседски отношения и се споразумяха да създадат съвместна комисия, която да работи по спорни въпроси като история, език или етническа принадлежност. Медията посочва, че тази комисия е постигнала малък напредък, а опозицията в България критикува Борисов, че е прекалено мек със съседната страна.
„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел за работата на комисията, като се оплакват, че няма резултати ... Неформално, те казват, че ако няма резултати, „ще ви блокираме“, каза Пендаровски в интервюто.
Помолен от EURACTIV да коментира липсата на консенсус за започване на присъединителни преговори със Северна Македония, Борисов заяви:
„Те все още трябва да подобрят много неща. Не ме разбирайте погрешно, но докато спорят за Гоце Делчев, дали той е българин и македонец, докато това дребнотемие продължава, за героите, които са се борили както за България, така и за Македония, за земята, където са се родили и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и