Свързани новини

21.06.2019 13:07

1000 лв. глоба за агресивно куче без намордник

Видян 1654 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За агресивно куче без намордник увеличаваме десетократно санкцията от 100 на 1000 лв., облекчаваме разпоредбата за разхождане с повод за малките породи. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти, предаде Фокус.


 "В момента в действащият закон за куче без повод и куче без намордник санкцията е 100 лв. Предлагаме за куче без повод, което е над 5 кг. ,санкцията да бъде 300 лв., а за агресивно куче без намордник увеличаваме десетократно санкцията от 100 на 1000 лв. Предвидили сме увеличаване на санкцията за разхождане на кучета в детски площадки или забранени от общините за това места. Много бих искала да кажа, че контролът по изпълнението на този закон от неговото приемане през 2005 г. до момента е на общините. Трябва, може би и общественото внимание да бъде насочено към това как се спазват разпоредбите на закона. Надявам се, че и вие медиите ще ни подкрепите в това да потърсим информация и разбира се, да дадем най-добрите практики, дори те да са чужди, за да може законът да работи ефективно", допълни народният представител от ГЕРБ.


Според нея малките породи кучета не са толкова опасни и не биха могли да нападнат човек, така че да причинят средна или тежка повреда, или смърт.


"В момента законът в неговите разпоредби задължително е разпоредил всички породи кучета да са с повод. Ние облекчаваме разпоредбата по отношение на съвсем малките породи, но предлагаме по-категорични мерки за по-големите и по-обществено опасни породи", допълни Атанасова. Тя поясни, че разпоредбите, които ГЕРБ предлага има редица изключения. "Например няма да се налагат глоби за собственици, ако разхождат кучетата си в обособените за това места и алеи. Няма да се налагат глоби за собственици на кучета, ако те ги използват при лов или извън урбанизирани територии, ако кучетата охраняват стада или за киноложки изложби", допълни Атанасова. Тя посочи, че темата е актуална. На въпрос как се определят агресивните кучета, Десислава Атанасова обясни, че в момента в Закона за ветеринарномедицинската дейност има дефиниция за агресивно куче. "Тя е от 2005 г., откогато е приет закона. Предполагам, че той е изготвен от експерти към Министерство на земеделието и храните", добави още тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог