Свързани новини

20.06.2019 13:30

Най-чист е плажът на Дуранкулак

Видян 1174 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



 Най-замърсен с морски отпадъци е плажът на Канал 2, Варненско езеро, а най-чист е на Дуранкулак, каза за предаването Екологичен резонанс на Радио Фокус Мирослава Робинсън, началник отдел „Опазване на морските води и акватории“ в Басейнова дирекция „Черноморски район“.

 „Тенденцията се потвърждава през последните две години като количества отпадъци. А най-чисти, т.е. с най-малко количество отпадъци по влажните ивици, за 2017 година е плажът на Обзор, при детските лагери, а за 2018 година е плажът на Дуранкулак (Северен)“, коментира Робинсън.


„Най-често се натъкваме на опаковки от снаксове и т.нар. бързи храни, но в най-големи количества са цигарените фасове, мокрите кърпички, които изобщо не са за пренебрегване. Хората масово не знаят и мислят, че те се разграждат, но това не е така, опасни са за морските обитатели, те не ги разграничават от обичайната си храна, поглъщат ги и съответно загиват. Изключително често, в северната част на крайбрежието, където се извършва мониторинга на Дуранкулак и Крапец, голяма част от опаковките, цигарените кутии са с румънски надписи, т.е. отпадъците имат румънски произход, съответно наблюдаваме трансграничен пренос на морски отпадъци, който резултира върху българската част от Черно море“, обясни началникът отдел „Опазване на морските води и акватории“ в Басейнова дирекция „Черноморски район“. Тя уточни, че за 2019 година е приключила пролетната кампания за морски отпадъци, но резултатите ще бъдат готови в края на годината.


„За 2017 година са събрани около 78 хиляди броя отпадъци, което е повече от 3 тона и единствено от 10 избрани от нас ивици. За 2018 година броят е по-малък - 50 хиляди броя, което е около 3 тона, т.е. имаме тенденция за намаляване на количеството. За мен това е резултат от редица дейности, които извършваме, с цел осведомяване на обществеността за негативното въздействие на морските отпадъци върху морската околна среда и съответно човешкото здраве. Ние извършваме регулярни и координирани кампании за почистване на плажовете, отново със същата цел и съответно резултатът е повишена култура на обществото и знания за вредата от морските отпадъци“, каза още Мирослава Робинсън. На въпрос как ще повлияе на ситуацията Стратегията за пластмаси, която беше приета от ЕК и е в сила от 10 юни, а страната ни има срок от 2 година да се адаптира към нея, тя отговори, че това е изключително важна стъпка.


„Стратегията за пластмасите е резултат от количествата морски отпадъци, които са открити и това, което е резултат от замърсяването на морската околна среда. И ако се тръгне по обратния ред е необходимо да има превенция за производството на пластмасовите отпадъци, които са неразградими и съответно са огромна част от морските отпадъци, това е и идеята на стратегията“, коментира Мирослава Робинсън, началник отдел „Опазване на морските води и акватории“ в Басейнова дирекция „Черноморски район“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на