Свързани новини

19.06.2019 10:04

ДПС: ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на партиите

Видян 1776 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите. Това съобщи в парламента лидерът на движението Мустафа Карадайъ след среща на двете политически сили рано тази сутрин, предаде БНР.


„От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността си, и кампаниите си. Нашето предложение е това да бъде публично, да няма анонимни дарения, така че мисля, че е коректно нашето предложение, все пак да има и публичност във финансирането на партиите и да се знае от кои юридически, физически лица се получават дарения“, каза Карадайъ.


Тази седмица парламентът трябва окончателно да гласува предложението на правителството за намаляване на партийните субсидии от 11 левана 1 лев за получен действителен глас. ДПС са предложили на ГЕРБ със спестените средства от субсидиите да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси за ползването им. Премиерът Бойко Борисов е предложил във фонда да има между 500 млн. и 1 млрд. лева.


Същевременно мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на БСП от седмичната програма да отпадне законопроектът, с който ще се фиксира 1 лев партийна субсидия за действителен глас от първи юли тази година.


Филип Попов настоя за удължаване на срока между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет с още една седмица с аргумента, че са необходими обществени дебати по темата.


„Тук става въпрос за връщането назад на политическата система в България. Тук става въпрос за финансирането на политическите партии, за тяхната бъдеща зависимост от неполитически ценности и интереси от частни такива. Редица неправителствени организации, експерти са заявили желание да се води дебат по тази тема, за да може да се направи предложение между първо и второ четене“, изтъкна той.


Актуализацията на държавния бюджет остана точка първа за петък.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и