Свързани новини

17.06.2019 09:36

С.Арабия налива масло за война срещу Иран, ЕС и Азия - против

Видян 1672 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Престолонаседникът на Саудитска Арабия принц Мохамед направи първото си публично изказване, явно с надеждата, че светът е забравил за наглото убийство с мъчения, поръчано от него над опозиционен журналист в консулството на петролното кралство в Истанбул. Целта беше да бъде подета наново медийната кампания, позаглъхнала през уикенда, около инцидента в Оманския залив в четвъртък с удар по два танкера – японски и норвежки. Според САЩ и С.Арабия, това е дело на Иран, но дори Великобритания не прие изцяло за чиста монета това като военният й министър Хънт каза в неделя пред ВВС, че бил „почти убеден”. Ала явно не съвсем. Формулировката дори не е highly likely – с висока вероятност, както се изрази премиерът г-жа Мей за случая Скрипал, затихнал след оправянето на здравето на руския агент и дъщеря му. Лидерът на опозицията Корбин направо каза, че „няма никакви доказателства за иранска намеса в инцидента с танкерите”...


    Принцът от Рияд заяви, че „не иска война”, но „няма да се въздържи да се справи с всяка заплаха”. Припомняме, че преди около месец израелският премиер Нетаняху отправи неприкрити закани към Иран за конфликт. А държавният секретар на САЩ Помпео направи совалка до Брюксел и Москва, за да лобира за подкрепата или поне мълчаливото им одобрение на удар срещу Техеран. САЩ имат два самолетоносача в региона, готови да атакуват. Външният министър на Германия Маас, който беше в Техеран миналата седмица, отново изрази европейската позиция, че няма реални доказателства за участието на Иран, което се подкрепя и от Франция, а Русия отхвърля всякаква възможност за военни операции. Демонстративно Путин направи специална среща в петък с президента на Иран на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Киргизстан, където двете държави бяха заедно с Китай, Индия, Пакистан и други азиатски страни, представляващи над половината от населението на планетата.


    Даже ОАЕ, най-близкият съюзник на С.Арабия, ако не броим САЩ и Израел, чрез външния си министър шейх Абдула изрази просто позиция, че трябва повече сигурност за плаването в Персийския залив. Апропо, той беше у нас след инцидента, но никой така и не го пита по тоя повод. Дори премиерът Борисов, чиято външна съветничка се издигна до шефка на кабинета му. Е, вижда се колко разбира от международни дела...


Няма позиция и от Япония. Обстрелът на нейния кораб съвпадна с визитата на премиера Абе в Техеран в опит да балансира отношенията на Иран със САЩ. Япония е потребител на петрол от ислямската република и не е заинтересована от раздухването на военен конфликт, който ще убие и малките възможности за излизане от несекващата стагнация на икономиката на Страната на изгряващото слънце. Нейната позиция е, че „с общи усилия международната общност трябва да реши проблемите в Залива, да не допусне война и да има развитие по мирен път”.


   Иранците, естествено, също не са заинтересовани да губят подобен силен клиент и по тази причина нямат никакъв мотив да ударят японски кораб при визита на японския премиер при тях. Не е случайно, че Абе не е обвинявал Техеран за ситуацията.


Принцът на С. Арабия също се спира на тази тема: „Иранският режим няма уважение дори към присъствието на японския премиер като гост в Техеран и отговори на дипломатическите му усилия като атакува два танкера, единият от които японски”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв