Свързани новини

17.06.2019 09:31

Закриват половината пощи, а откъде милиони ще вземат пенсиите си?

Видян 2208 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Масово закриване на клонове предвиждат промени в Закона за пощенските услуги приети на второ четене от транспортната комисия в НС. Според поправките половината от пощенските станции в страната може да бъдат ликвидирани.


Законодателите дават зелена светлина на Български пощи самостоятелно да закриват свои отделения в населени места с под 800 жители заради тяхната „нерентабилност”. Подобни „икономически целесъобразни” мерки обаче могат да лишат внушителна част от населението от достъп до средства за оцеляване. Припомняме, че мнозина получават социалните помощи и пенсиите си по възраст именно от пощенските клонове. Същевременно в голяма част от страната ни няма осигурен нормален транспорт, а половината територия няма и интернет, банкомати и банкови клонове.  Така хората могат да бъдат оставени на произвола на съдбата.  В над хиляда градчета и села пощенските станции са единствената останала връзка с държавата и са част от националната сигурност.


В момента Български пощи имат мрежа от 2979 пощенски станции в страната, от които 638 са в големите градове, но 1500 са в селища с под 800 жители, обяви шефът на държавното дружество Деян Дънешки. Той обеща да няма селище без пощенски услуги. В бъдеще те могат да се доставят и от дронове, обяви транспортният министър Росен Желязков. По думите му летателните апарати ще доставят не само практки, но и парите за пенсии също ще левитират над страната. Ако това стане, то възникват редица въпроси , свързани със сигурността на публичните средства.


Желязков посочи, че по никакъв начин концентрацията на граждани в големите населени места не е натиск върху Български пощи да редуцира центровете си в малките населени места.  


 Срещу решението гласуваха "против" депутатите от ДПС и БСП. Сред аргументите им беше, че така се развързват ръцете законово на пощите да намалят клоновете си и да навредят на голяма част от населението. В отговор Желязков коментира, че и досега пощите са можели да редуцират клоновете си, но не са го направили. Отделно развиват и алтернативи като междуселищни пощальони, които разнасят парите на 300 000 пенсионери всеки месец. Същевременно обикновените пощенски услуги, които се предлагат от частните куриерски фирми, ще поскъпнат с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС, решиха още депутатите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби