Свързани новини

13.06.2019 16:08

Депутатите забраниха палатките и чадърите върху дюните на морето

Видян 1293 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите одобриха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които окончателно забраниха разполагането на палатки, чадъри, шезлонги всякакви други плажни принадлежности върху пясъчните дюни, предаде БГНЕС. С новите текстове се забраняват още преминаването, паркирането и престоя на автомобили върху подвижни, неподвижни и облесени дюни, освен в случаите на разрешено строителство.


Свободното къмпиране продължава да бъде забранено в 2-километровата зона от плажната ивица, но промените предвиждат да бъдат обособени специални зони, където да се практикува то. Това обаче няма да стане през този сезон.


За нарушителите пък се предвиждат и солени глоби.


„Стана ясно, че всеки един от нас иска този вид туризъм да се развива. Необходимо е да има правила, които да позволят това да се случва по начин, който да опазва природата“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след като законопроектът беше одобрен.


Тя увери, че всички дюни по морето са описани подробно в кадастралните карти, а мобилни групи от проверяващи ще извършват контролната дейност.


"Ние сме проучили 11 страни в Европа, където има подобни разпоредби. Минималната санкция за незаконно разполагане на кемпер или палатка е 500 евро. Трябва да има санкция", заяви от своя страна председателят на регионалната комисия Искрен Веселинов. Той подчерта, че новите текстове предвиждат незаконното вече разполагане на плажни принадлежности върху пясъчни дюни да се наказва с глоба в размер на от 500 до 1000 лв.


Междувременно продължават протестите във връзка с промените в закона.


„Този закон трябва да се погрижи за опазването на Черноморското крайбрежие, а той всъщност се занимава с въпроси, които са по-скоро пропагандни, като местата за къмпиране. Строителство, заграбване, презастрояване все още ще е възможно по Черноморското ни крайбрежие, а ние сега приехме поправки, които на всичкото отгоре, малко или в повече, ограничиха свободното къмпиране“, коментира Мирослава Петрова от обединена група „Бетономорие“, обединяваща над 20 граждански организации.


Тя увери, че протестите ще продължат с всички възможни средства. „Ние искаме да поддържаме във фокуса на общественото внимание факта, че Черноморското ни крайбрежие има нужда от опазване или поне малкото останало, което не е разграбено, презастроено или обезобразено“, категорична е Мирослава Петрова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и