Свързани новини

13.06.2019 17:46

Ананиев: Манолова създава хаос в здравеопазването

Видян 1944 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Здравният министър и омбудсманът кръстосаха шпаги в отворени писма след нелепо обвинение в писмо на "кавалера" и "професионалиста". Кирил Ананиев и  Мая Манолова влязоха в задочен спор по темата за доходите на медицинските служители и състоянието на системата. Припомняме, че здравните работници от месеци изразяват протеста си срещу ниските доходи и лошите условия за труд. Те срещнаха подкрепата на омбудсмана, която застана зад исканията им.
„Не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“, заяви министърът в писмо публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ). Ананиев подчерта, че повечето пари за здраве не означават непременно по-високи доходи за служителите в сферата.


 „Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от МС допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки. В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно, че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения”, посочи той.
„Средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения”,  посочи той и подчерта, че „възнаграждения за персонала ще са на база извършена дейност”.
Ананиев се похвали, че вече има нова методика, но отрече да е обещавал  „до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации“.
„Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата”, завършва посланието си министърът. Самата Манолова намери тази част от писмото за „най-интересна”. Реакцията и не закъсня и на свой ред тя също излезе с остро послание, което отправи към Ананиев в отворена позиция.
В посланието си Манолова отвърна, че именно министърът е този, който създава хаос в системата. „Уважаеми господин Ананиев, като министър не сте в позиция да искате. Не сте в позиция да назидавате”, категорична е тя. „Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са слуги, а не господари на тези, които са ги избрали и от чиито данъци получават заплатите си”, подчерта тя.
„Що се отнася до хаоса, тук съм съгласна. Виждам хаоса не само на протестите на медиците, виждам го в жалбите на гражданите до омбудсмана всеки Божи ден“, пише омбудсманът.
„Не аз или гражданите сме източник на хаос в системата на здравеопазването. И да искаме, не можем да го създадем, защото не ние издаваме наредби, постановления, закони и административни актове. Източникът на хаос в която и да е сфера на държавното управление може да бъде само един – този, който има властта да го направи. Името му сега е Ананиев, категорична е Манолова.
„Като Ви пречат търговските дружества, защо не променихте статута им досега? Или пречат само понякога, когато е удобно, а пък в други случаи не пречат, даже помагат”, запита тя.
"Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден почивка, докато не решите най-наболелите проблеми на здравната система. И не се съмнявайте, че ще изпълня това обещание!“, завършва писмо си Манолова. Очаквайте: шок и ужас в раковата болница в София.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей