Свързани новини

12.06.2019 16:36

Макрон: Да възстановим връзките с Русия, ЕС да мисли извън диктата на НАТО

Видян 2610 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският президент Еманюел Макрон продължи намеците, които започна след евровота, че ЕС трябва постепенно да се отърси от прекалена обвързаност с НАТО. Тогава той започна с искане никоя държава от Съюза да няма право да купува военна техника извън производителите от Общността, изключвайки по този начин доставките на американско и британско въоръжаване. Сега той настоя за нова политика към Кремъл: „Европа трябва да мисли извън диктовката на НАТО и да възстанови връзките си с Русия”, подчерта лидерът на втората държава в ЕС и очертаващ се нов водач на 27-те при видимото оттегляне на канцлера Меркел. Апропо, нейният партньор в управлението на ЕС каза, че тя би могла да бъде идеалният кандидат за поста председател на Еврокомисията след Юнкер. „Европа трябва да построи нови правила на доверие и сигурност с Русия, дори без съгласието на НАТО”, каза Макрон в интервю за швейцарския тв канал RTS. Той допълни: „Москва бележи големи успехи в сферата на сигурността и антитероризма, както ни показа ситуацията в Сирия”.


„Тази седмица ще имам дълъг и интензивен разговор с Владимир Путин и с Г7. Дори при разногласия, ние работим заедно. Не трябва да оставяме Русия на Китай”, смята Макрон.


„Европа никога не трябва да забравя цената, която СССР плати във Втората световна война, за да освободи континента от Нацистка Германия”, заяви категорично френският президент.


Той твърди, че има „амбициозни планове за единна армия на ЕС”. Макрон критикува напускането от САЩ на договора за ракетите с малък и среден обсег, който гарантираше 3 десетилетия сигурността на Европа.


„ЕС трябва да стане по-независим от ключовия си партньор от другата страна на Атлантика”, заключава той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и