Свързани новини

12.06.2019 09:26

Пленум на съдиите от ВАС заради жалба на Иванчева

Видян 1322 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе в сряда, 12 юни, от 15.30 часа. Пленумът се свиква във връзка с постъпила жалба от Десислава Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европейския парламент. Тя е против законността на избора на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова, и двете от листата на ДПС, предаде Дир.бг. Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.


Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. Решението на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата на Иванчева.


Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26 май 2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България, припомнят от съда. Съгласно Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Право в 10-ката! Да го духа ДПС!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион