Свързани новини

11.06.2019 15:46

МВР и прокуратурата съсипаха арестуваното за тероризъм дете

Видян 1872 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шумната акция по залавянето и разгласяването на подробности около предполагаемия пловдивски тийнейджър терорист доведоха до разкриване на самоличността му. Жълти медии обсадиха училището на момчето, разпитваха негови съученици, служителите на фирмата на баща му и публикуваха семейни снимки, на които момчето беше посочено с червена стрелка. Това не само вреди на детето, но и би разколебало други родители, които имат подобни съмнения, да се обръщат към органите на реда за помощ.


Действията на прокуратурата са трудно обясними, след като стана ясно, че нароченият за терорист не е имал намерение да нарани никого. "16-годишният ученик, който беше задържан в Пловдив по обвинение за тероризъм, не е бил в състояние да извърши атентат", заяви в ефира на бТВ криминалният психолог Иван Тричков, който първи е работил с момчето, преди да се намесят службите. Според държавното обвинение обаче той е приготвял самоделна тръбна бомба, след като приел исляма през интернет.


За поведението на сина си първо съобщила майката. "Тя е забелязала затварянето му, вглъбяването в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на чужд език в Телеграм", разказа Тричков. Той уточни, че тези, които вербуват хора, действат на принципа първо на невинна комуникация, впоследствие хвърлят стръвта. И добави, че има две защити в психиката на момчето - съвест и съзнание. "То е интелигентно, с приятни занимания, в момента се връща към нормалния начин на живот. На етапа, на който е била вербовката, момчето не е било готово да извърши терористичен акт", категоричен е Тричков.


Според бившия директор на ЦСБОП и експерт по национална сигурност Тихомир Стойчев ДАНС е пропуснала възможността да разработи случая. "Те не могат да бъдат структура, която само да предава сигнали към прокуратурата”, посочи той пред Нова тв. По негови думи службите е трябвало да са активни, да влязат дълбоко в случая, да го използват за проучване, за реализация, но вместо това всичко е станало публично. Бившият шеф на антимафиотите заяви още, че не се знае как детето ще се идентифицира оттук нататък – дали няма да приеме, че е предадено от родител, и да възникне задълбочаващ се вътрешносемеен конфликт.


В същото време Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира, след като личните данни на детето бяха публикувани в интернет пространството. От съобщението на ДАЗД става ясно, че тя няма идея, какво да прави оттук нататък. В писмо до специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията от Агенцията поискаха да бъдат дадени насоки за реакция в подобна ситуация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак