Свързани новини

11.06.2019 14:11

Искат арест за Владислав Горанов

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Настояваме за незабавно обвинение и задържане на финансовия министър, който си е позволил да разходва повече средства от държавния бюджет, отколкото са предвидени по закон.

Това се казва в отворено писмо, адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев, разпространено във Фейсбук от привърженици на Кьовеши. Ето какво публикуваха привържениците на румънската кандидатка за европейски главен прокурор:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО от ФБ-групата

„Аз подкрепям Лаура Кьовеши за ръководител на европейската прокуратура“.

 

Уважаеми български граждани,
Уважаеми г-н Президент, Румен Радев
Г-н Главен прокурор,

 

На 20 .05.2019 г. в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ бе изнесена информация, че партиите, които получават субсидии от републиканския бюджет, са получили повече от регламентираната сума от 11 лв. на действителен глас за съответната партия, отколкото е заложено в чл. 64 от Закона за държавния бюджет за 2019 г., а именно 13.23 лв. на действителен глас. Никоя от политическите партии не коментира този факт преди изборите, нито медиите му обърнаха внимание.
Върховна административна прокуратура образува проверка, която приключи преди няколко дни с изявление, че нарушение има.


Разбира се, че има нарушаване на Закона за държавния бюджет и Закона за политически партии, където ясно е предвидена субсидия от 11 лв. на действителен глас за съответната партия. И не само, че има нарушение, но има и престъпление: разходване на средства от държавния бюджет неправомерно. Но това не е всичко. Финасовото министерство и лично министър Горанов, който отговаря за изпълнение на държавния бюджет, са изплатили повече средства на политическите партии, влезли в 44-то НС, като са взели както гласовете на партиите, които не събират 4%, така и гласовете „Не подкрепям никого“. Предвидената бюлетина „не подкрепят никого“ някакси е „объркала“ финансовия министър, понеже се води действителна бюлетина и той платил на партиите в НС и за гласовете на хората, направили си труда да идат до урните, за да кажат на българските политици, че не ги искат. С какво ли учудване тези хора сега разбраха, че всъщност са подкрепили политически партии и то доста добре финансово.



Нескопосаните обяснения на министър Горанов, както и оправданието, че по някаква методика се изплащат субсидии от 2001 г. по този начин, не прави деянието по-малко престъпление.

Нещо повече, министър Горанов съобщи на медиите, че в прокуратурата имало някакъв списък, по който ще се отсеят работещите в Министерство на финансите, които евентуално могат да понесат наказателна отговорност за извършено престъпление, като неговото име липсвало в този списък, но пък министър Горанов пропусна да каже, че той е длъжен по закон и пряко отговоря за изпълнението на Закона за държавния бюджет.

Независимо от безспорното престъпление, министър Горанов, заедно с премиера, взели решение финансовия министър да не подава оставка. Владислав Горанов твърди, че казуса бил технически.

Уважаеми българи,
Уважаеми Г-н Президент,
Г-н Гл.прокурор,


Доверието в прокуратурата на Република България беше 6%, като се опасяваме, че след този казус е нарушено и общественото доверие във финансовата система, както и в избирателната система на страната.

Как бихме могли да вярваме на финансов министър, който плаща повече на партии, а лишава социално-слаби от повече средства от бюджета?

Как бихме могли да му се доверим, когато се оказа и че 16 милиарда не са събрани от дължимо ДДС и отново няма виновни, няма обвинени, няма наказани?!


Как българските граждани, които не желаят да подкрепят никоя политическа сила биха били мотивирани да стигнат до урните, за да повишат и без това ниската избирателна активност, когато техният глас, който по естеството си е глас-протест, всъщност се осребрява по 13.23 лв. на година?...

Друг е въпросът за легитимността на изборите у нас, предвид ниския процент на гласуващите и липсата на праг за избирателна активност за легитимност на изборите, каквато дори една Република Северна Македония има за изборите си за президент.

Няма нормален човек, който би приел, че техническа грешка е изплащала милиони на партиите години наред, а сега, както твърди министъра на правосъдието, поради изтекла давност, партиите ще върнат надплатеното само за 3 години назад.


Браво за "дарението" на г-н Горанов, което прави от джоба на всеки данъкоплатец в тази страна, без да го попитате обаче! Българските граждани трябва да са уверени, че парите, които плащат като данъци и бюджета, който НС гласува ще се изпълняват точно, а не по усмотрение, на който и да е финансов министър, защото ние сме суверена и ничия некомпетентност няма да търпим!

Настояваме за незабавно обвинение и задържане на финансовия министър, който си е позволил да разходва повече средства от държавния бюджет, отколкото са предвидени по закон.

Ако прокуратурата се затруднява с квалифицирането на престъплението, може да ползва чл. 219, ал.3 от НК. Очакваме бърза реакция и адекватни към закона действия!

„Аз подкрепям Лаура Кьовеши за ръководител на европейската прокуратура“, Фейсбук




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни