Свързани новини

08.06.2019 09:00

Радев настоя пред Путин за по-евтин газ и уважение към суверенитета ни

Видян 3991 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  
По време на икономическия форум в Санкт Петербург през уикенда президентът Румен Радев влезе в полемика с руския си колега Владимир Путин относно суверенитета на България. По въпроса за отказа от газопровода Южен поток колегата му, който бе настанен до него на дискусия с шефове на най-мощните компании в света, припомни какви биха били ползите за страната ни и посочи, че България се е отказала заради ограничения си суверенитет. Той смята, че Европарламентът налага много повече обвързващи решения в ЕС, отколкото това е правел в миналото Върховният съвет на СССР спрямо съюзните републики. Румен Радев не се съгласи с тези констатации и посочи, че Южен поток е бил проект не само за България, но и за други страни в ЕС. И затова решението за тръбопровода е било колективно европейско решение, а не само на България, каза нашият президентът.
Путин заяви от своя страна, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта и я определи като „справедлива“. По думите му България е загубила от спирането на проекта Южен поток. Според руския държавен глава това не е било суверенно решение на страната ни.
В отговор президентът Радев бе категоричен, че не може да се съгласи с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен.
„България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, което има стратегически измерения”, допълни Радев. Според него промените в енергополитиката на ЕС създават по-добри възможности за разширяване на присъствието  и на Русия на газовите пазари в Югоизточна и Централна Европа.
Българският държавен глава отново подчерта, че страната ни очаква да трансформира отношенията си с Москва в областта на енергетиката, в които ценовата политика е съществен елемент.
„България и Русия имат стратегическо партньорство в енергетиката и следва да възприемат много по-гъвкав подход и механизми по отношение на договорите за дългосрочни доставки на енергийни ресурси, тяхната актуализация и за намаляване на цените”, настоя Радев. Той призова и нашето правителство „да не бъде срамежливо” и да иска отстъпки от котировките на Газпром: „Има голям спад на цената на природния газ на борсите в Западна Европа и е време българското правителство да бъде не толкова срамежливо и по-активно и да подходи към преговори за цената на руския природен газ в България“, заяви Радев. Държавният глава посочи, че не иззема по никакъв начин функциите на кабинета, който следва да проведе тези преговори: „Очаквам обаче правителството да се мобилизира и да търси решения за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависи цената на отоплението и електроенергията на домакинствата, на стоките от първа необходимост и конкурентоспособността на българския бизнес“, заяви Румен Радев.
Държавният глава припомни, че през миналата седмица беше сключен договор, с който на България бяха предоставени 300 млн. куб. метра газ през терминала за втечнен газ в Гърция. Това е 10% от годишното потребление на природен газ в страната ни и по думите му постигнатата цена е „конкурентна и по-изгодна от цената на тръбния газ, който получаваме от Газпром“.

„Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. Започваме  да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения в почти всички области. Пример за това е ръстът на стокообмена, който през първото тримесечие на 2019 г. се е увеличил с 2.8 на сто“, заяви в началото на разговорите президентът Владимир Путин. Българският държавен глава открои вековните исторически, културни и духовни връзки между България и Русия, които предполагат много по-активно двустранно сътрудничество в икономиката, енергетиката и културата.
В отговор на въпрос за започналата процедура за привличане на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ Белене президентът припомни, че решението на българския парламент и правителството е този проект да се изпълни без държавни гаранции. Руската страна има желание да участва като държава, която предоставя технологията и осигурява нейната безопасност, но очаква и държавни гаранции по отношение на този крупен проект, добави още Румен Радев. Той смята, че при 3 млрд. инвестиции в АЕЦ и закупени 2 реактора, тя трябва да бъде изградена и това няма как да стане без руската техника, която е избрана още по проект и е одобрена и сертифицирана от ЕС.
Президентът използва форума в Петербург да проведе двустранни срещи с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и с министър-председателя на Армения Никол Пашинян, които също бяха гости на форума, поговори и с премиера на Словакия Петер Пелегрини.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 мислещ 30.06.2019 14:08

    Каквито и доводи да използва българският президент, едно е ясно - в ЕС България се срива икономически, социално, интелектуално, политически и във всякакъв план. Изходът е напускане на ЕС и НАТО, включване в Евразийския проект икономически, във военно отношение - неутралитет и по този начин възстановяване на някаква минимална част от предишните позиции на държавата...и е добре да подчертаем,че вече изтича времето за това решение...без такава стъпка сме обречени на изчезване...

  • 005 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Сватбеният натовски съпруг на палавата генералка деса е наясно, че подмандатната ни територия се управлява от генерал-губернатор РУБИН.

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    гн путин е прав юп го спря сащ сега ще зависим от изнудването на султана

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Аз не зная дали е имало спор и за какво.ЦК на ЕК каквото каже това става нашите изпълняват.Същото става и какво кажат ония отвъд голямата локва, е и, какви решения вземаме ние ?Що ги ручахме жабетата и скачахме по площадите и викахме-Кой не скача е червен , като от ЦК на КПСС и ЦК на БКП, отидохме на друго ЦК този път на ЕК ? При първите имахме поне някакъв суверенитет, а при сегашните нашите не могат и да пръцнат без да ги знае и им разреши ЦК-то това не зная дали въобще трябва да се спори всеки го вижда но някои гледат настрани за да не го видят !

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    За никого не е тайна, че сватбеният натовски съпруг на палавата генералка деса е агент на чичо САМ.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Колко е смел наший генерал? Ми що не настояваш пред САЩ нашето правителство ДА НЕ Е СРАМЕЖЛИВО и да иска да платиме нормална цена за самолетите-сиреч САЩ да ни уважават?За никого не е тайна , че си американско протеже-даже на английски им говориш,вместо на български-те тва е щото мноооого ербап да докажеш лпялността си пред бялата колиба!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.