Свързани новини

06.06.2019 20:35

САЩ: Българи, станете от масата

Видян 4336 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Българите често се събират с приятели и роднини на маса и така могат да се превърнат в критична маса хора, които да променят държавата към по-добро”, сочи посланието на новия етап на кампанията на посолството на САЩ в България Силата е в теб. Според организаторите от Козяк с тази идея се цели „да вдъхне у обществото оптимизъм в развитието на страната”.

„Силата е в теб е поздрав към българите, които активно изграждат бъдещето”, заяви посланик Ерик Рубин, под чието крило се развива кампанията.
Сега тече четвъртият етап на инициативата. В началото  бяха представи неизвестни на масовата публика хора, „олицетворяващи силата на българския дух; след това отличи световно признати професионалисти, а в третата част - хора, активно работещи за промяна”, посочват организаторите.

Американското посолство открои четири български организации, „които са пример за инициативността на обикновените граждани”: Заедно в час, Гражданите, TimeHeroes и Резиденция Баба. Припомняме, че програмата Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All. Инициятивата от години събира млади българи, които наскоро са завършили висшето си образование и кариерно ги насочва в различни сфери на социалния живот, започвайки от сферата на образованието.

„Много хора си мечтаят да станат учители, но не срещат подкрепа”, каза Сава Ташев, който преподава английски в училище в Люлин като участник в Заедно в час. Организацията обучава и изпраща млади хора като учители на места, където има нужда от повече преподаватели. Сава завършва участието си в програмата тази година, но смята да остане да преподава.
„Резиденция Баба пък праща младежи да прекарат няколко седмици с възрастни хора в обезлюдяващи се села”, разказа Милица Джанджова от организацията. „Дори селищата да изчезнат от картата на страната, все още има какво да се направи за живите хора там”, каза тя.

„Най-важното е, че ежедневно ни пишат, че сме върнали на някого надеждата в гражданското общество”, каза Стоян Митов от платформата Гражданите. В нея всеки може да сигнализира за всякакви градски проблеми, а приложението автоматично разпределя сигналите към общините в цялата страна. Хиляди са сигналите за нарушения на пътя, които  се приемат чрез мобилната платформа Гражданите. Приложението вече се превърна в действаща мрежа за гражданско участие и мобилизиране на обществото.

Ния Кирякова от доброволческата платформа TimeHeroes разказа, че тя дава възможност на хора от всички възрасти да направят добро - от младежи от пенсионери, които могат да продължат да използват уменията си.



Виж видео ТУК!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ха ха я пак и тия тръгнали да ни поучават,ми ние сигурно имаме бабини скринове по стари от вашата история ве ха ха.Спрете зобта на НПО-тата и не ни поучавайте и сами ще се справим без вас !

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    и къФ е смис на всич тов... кво съ опитвЪт да ни внушЪвЪт. и кой шъ глътне гуемите парици

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    #001 .. Лични имам такъв скрин - за да го натяквам на краварите и на половин "Европа".

  • 001 Българин 30.06.2019 14:08

    Внимание - ползата от сегашните инициативи на САЩ за България е толкова, колкото ползата от бомбите, хвърлени върху български градове през Втората световна война за възхода на Третото български царство...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец