Свързани новини

06.06.2019 20:36

Слави: Бойко спасява Горанов с 1 лв. субсидия

Видян 3082 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Днес за пръв път премиерът Борисов направи предложение за 1 лев партийна субсидия. Направи го на 942-я ден от провеждането на националния референдум, на който над 2.5 милиона българи поискаха точно това - 1 лев субсидия за партиите на получен глас. Това написа в четвъртък в профила си във Фейсбук Слави Трифонов:

  "От 6 ноември 2016 г., когато се проведе референдумът, до днес Народното събрание не е обсъждало и гласувало самостоятелно предложение за 1 лев партийна субсидия.
От 6 ноември 2016 г. до днес правителството на Бойко Борисов изготви три републикански бюджета – за 2017 г., за 2018 г. и за 2019 г. И нито веднъж в тези три бюджета Борисов и финансовият му министър Горанов не предложиха 1 лев субсидия. Припомням, че субсидията за партиите се предлага и гласува ежегодно със Закона за държавния бюджет. Нещо повече – и в трите години правителството предлагаше 11 лева субсидия, а Народното събрание одобряваше без дебати.

Единствено дебат имаше в края на 2016 г. Тогава депутатите Мартин Димитров и Петър Славов предложиха таван на партийната субсидия в размер на 1,6 млн. лв. за всяка отделна партия или коалиция. Освен проведения референдум, мотив за предложението им беше и че не може да има задължително гласуване без да има таван на субсидиите. Хипотетично, ако всички избиратели бяха осъществили вмененото им задължение да гласуват, то общата годишна партийна субсидия можеше да надхвърли 70 млн. лв.
Предложението на Димитров и Славов обаче беше отхвърлено... основно с гласовете на ГЕРБ.
Ако беше прието, през 2017 г. и 2018 г. ГЕРБ щеше да получи партийна субсидия от около 1,40 лв. на получен глас. ГЕРБ обаче избраха да получават по 13,23 лв. на глас.

И ето че на 942-я ден от референдума Бойко Борисов и финансовият му министър Горанов предлагат най-после субсидия от 1 лев. И как само я предлагат!
Веднага след референдума Борисов излъга, че ще работи за намаляване на партийната субсидия. „Щом 3,5 милиона искат това (1 лев субсидия) – глас народен, глас божи. Аз по-умен ли съм от тези 3,5 милиона?“ - каза тогава Борисов. И изведнъж тези 3,5 милиона „умни“ българи днес за Борисов станаха „луди“. Почти сърдит той мотивира предложението за 1 лев субсидия така: „В една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват за луд“.

Освен това, днес сърдитите Борисов и Горанов заплашиха, че с 1 лев субсидия партиите ще изпаднат в зависимост и ще останат без пари. Брей!
Давайте сега, всички вкупом, да зажалим, че партиите ще останат без пари.
Давайте да зажалим, че партиите, които в момента взимат субсидия, ще трябва да почнат да харчат от спестените си 50 милиона лева!
Припомням – всяка една партия в Парламента, получаваща субсидия, има на влог милиони левове, спестени от държавната субсидия. Общо имат 50 милиона. 50 милиона.
Значи да жалим за партиите, че ще си харчат тия 50 милиона, а да не жалим за онези един милион и половина пенсионери, които получават под 320 лева пенсия?

Сега и на депутатите на ГЕРБ няма да им е лесно – 3,5 милиона българи гласуват за нещо и те не го приемат, но същото го предлага един човек от Банкя – и всички клякат.

Всъщност, ако не беше установено престъплението с незаконно надвзетите пари от партиите, предложението на Борисов и Горанов щеше да се случи далеч след 942-я ден. А можеше и въобще да не се случи. Но пък сега си е супер – идват избори - да спасим един ключов министър и да удържим народния гняв".












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Зорка 30.06.2019 14:08

    Трифона и Въргала изземват фондовете на ЕС, от което следва, че са хора на Борисов и БКП.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а