Свързани новини

06.06.2019 17:18

Слави: И Дянков дал 3, 7 млн. лв. повече само на ГЕРБ, Мая: Горанов е сгазил закона

Видян 4092 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 „Партиите са получили по-високи размери на субсидиите си в реално нарушение на закона, с което е ощетен общественият интерес”, заяви пред Nova в предаването Плюс-Минус омбудсманът Мая Манолова. „Става дума за изтичане на колосален финансов ресурс. Подобно разхищение на публичен ресурс е престъпно”, категорично подчерта тя, визирайки действията на МФ начело с Владислав Горанов. Припомняме, че от Министерството на финансите (МФ) бяха изплатени партийни субсидии от бюджета по 13,23 лв. за един действителен глас, вместо полагащата се субсидия от 11 лв. Такова е надвишаване има от 2014 г., именно след като Горанов става финансов министър. За първи път информацията за това се появи в публичното пространство благодарение на екипа на Слави Трифонов. Сега шоуменът обяви, че и през 2012 г. от само ГЕРБ са получили повече пари от предвиденото в закона.


На страницата си във Фейсбук Трифонов се обърна към тогавашния финансов министър Симеон Дянков, като посочи, че през въпросната година партията на властта получи 23 925 000 лв. субсидия, което делено на 1 678 641 получени гласа на изборите през 2009 г. прави 14,25 лв. при обявени по закон 12 лв. на глас. Ако регламентът е бил спазен, то би следвало ГЕРБ да получи само 20 143 692 лв., което прави разлика от 3 781 308 лв.


Водещият описва и механизма, по който е дадена по-голяма субсидия - чрез независимите депутати. Според правилника на НС депутат, напуснал парламентарната си група, или такъв, чиято група се е разпаднала, става независим и може да подпише декларация за принадлежност към друга партия. По закон парите от субсидията следват депутата, а не партията, от която е избран.


"И логично най-много кинти отиваха в касата на ГЕРБ", посочва Трифонов и припомня, че тогава Дянков е отказал да посочи имената на депутатите, обявили принадлежност към ГЕРБ с оправданието, че така ще се споделят лични данни.


„В 41-ото НС изведнъж се нароиха много независими, което беше много важно за разпределянето на партийната субсидия. Според тогавашния закон партийната субсидия следваше депутата, а не партията, от чиято листа е избран”, припомня Трифонов.


„Отцепници имаше от ДПС (Касим Дал и Корман Исмаилов), от Атака, от Синята коалиция, а ПГ на РЗС се разпадна. И всички тези отцепници станаха официално независими, ама не дотам.  Голяма част от тях просто попълваха декларация за принадлежност към друга партия, най-често към ГЕРБ, и партийната субсидия отиваше в касата на "новата" им партия, а не в касата на партията, от чиято листа са избрани. И логично най-много кинти отиваха в касата на ГЕРБ”, посочи водещият. Така се голяма част от средствата мигрирали към касата на управляващата партия. В същото време Сметната палата е отказала да провери дали е незаконно да се пренасочва субсидия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimenзоро 30.06.2019 14:08

    убеден съм,че по казуса "субсидии" има още много за разследване.бареков направи първа крачка по отношение на собствената си партия.ако се доразвие темата ще се окаже, средното превишение е доста различно за всяка партия.нужни са само един прокурор и един ел. калкулатор.

  • 001 Anonimenгаврош 30.06.2019 14:08

    ако в сметната палата има хора , които знаят четирите основни аритметични действия, могат да публикуват данните още днес.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат