Свързани новини

06.06.2019 09:40

Слави: Дянков е дал по-голяма субсидия на ГЕРБ през 2012 г.

Видян 2002 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Телевизионният водещ Слави Трифонов обяви, че през 2012 г. ГЕРБ е получил по-голяма субсидия от тази, която му се е полагала, предаде OFFNews.bg.


Трифонов се обърна през Фейсбук към тогавашния финансов министър Симеон Дянков, като посочи, че през 2012 г. от ГЕРБ са получили 23 925 000 лева субсидия, което делено на 1 678 641 получени гласа на изборите през 2009 г. прави 14,25 лева при обявени по закон 12 лева на глас.


Водещият описва и механизма, по който е дадена по-голяма субсидия - чрез независимите депутати. Според правилника на Народното събрание депутат, напуснал парламентарната си група, или такъв, чиято група се е разпаднала, става независим и може да подпише декларация за принадлежност към друга партия. По закон парите от субсидията следват депутата, а не партията, от която е избран.


"И логично най-много кинти отиваха в касата на ГЕРБ", посочва Трифонов и припомня, че тогава Дянков е отказал да посочи имената на депутатите, обявили принадлежност към ГЕРБ с оправданието, че така ще се споделят лични данни. В същото време Сметната палата е отказала да провери дали е незаконно да се пренасочва субсидия.


Ето и цялото изявление на Слави Трифонов. Публикуваме го без редакторска намеса:


    Дянков, здравей. Да не мислиш, че съм те забравил?


    Ти много добре си спомняш, че в твоя мандат като финансов министър партиите забогатяха най-много от партийна субсидия. Много добре си спомняш, че бюджетът за партиите не беше „малка, постна пица“.


    Много добре си спомняш, че за почти 4 години ти им раздаде близо 200 милиона лева. А съм чувал, че един финансов министър трябва да е стиснат. Но пък ти беше толкова ларж. Към когото трябва, разбира се.


    Дянков, сигурно много добре си спомняш и това, че най-много даде на ГЕРБ. А помниш ли как им даваше повече? Нека да припомним на хората.


    Според правилника на Народното събрание, депутат, който е напуснал парламентарната си група или депутат, чиято група се е разпаднала, не може да се присъедини към друга парламентарна група и става независим.


    А в 41-ото Народно събрание изведнъж се нароиха много независими, което беше много важно за разпределянето на партийната субсидия. Според тогавашния Закон за политическите партии или поне според тълкуването му от тогавашните управляващи, партийната субсидия следваше депутата, а не партията, от чиято листа е избран.


    В 41-ото Народно събрание имаше отцепници от ДПС (Касим Дал и Корман Исмаилов), от „Атака“, от „Синята коалиция“, а парламентарната група на РЗС се разпадна. И всички тези отцепници станаха официално независими, ама не дотам. Щото к'во стана, Дянков? Да припомним на хората.


    Голяма част от тези отцепници просто попълваха декларация за принадлежност към друга партия, най-често към ГЕРБ, и партийната субсидия отиваше в касата на "новата" им партия, а не в касата на партията, от чиято листа са избрани. И логично най-много кинти отиваха в касата на ГЕРБ.


    Дянков, а дали си спомняш, че тогава ти отказа да посочиш имената на депутатите, обявили принадлежност към ГЕРБ, щото имало лични данни?


    А дали си спомняш, че Сметната палата отказа да провери дали е законно пренасочването на субсидия?


    А дали си спомняш колко лева на глас получи ГЕРБ през 2012 г., например, вследствие на това пренасочване? Недей да смяташ, аз вече го сметнах. Нека да покажем на хората.


    През 2012 г. ГЕРБ получават 23 925 000 лв. партийна субсидия.


    23 925 000 делено на 1 678 641 получени гласове от ГЕРБ на последните парламентарни избори през 2009 г. прави... 14 лева и 25 стотинки! При законни тогава 12 лева на глас.


    И сега какво мислиш за себе си, Дянков – съсел ли си или Брад Пит?


Върховната административна прокуратура установи, че от 2016 година партии са взели неправомерно 14,5 млн. лева държавна субсидия. Проверката започна, след като "Шоуто на Слави" излъчи информация, че тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена субсидия с близо 6,5 млн. лв. повече в размер на 38 684 384 лв. Според предаването сумите за субсидията са формирани на базата на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава.


В четвъртък парламентът ще гласува на първо четене предложения от Министерския съвет законопроект, според който шест партии ще трябва да вземат надвзетите субсидии. Не се знае официално дали има надвзети субсидии и преди това, тъй като има 3-годишна давност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат