Свързани новини

05.06.2019 14:16

Премиерът: Няма да променяме данъци

Видян 1621 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На бала на КРИБ премиерът Борисов се зарече да не променя данъци. Според него свалянето им, което е класика за дясна политика, било лява – това бе отговор на предложението за 5% ДДС на хляба и 7% на лекарствата. А два дни, след като сам обеща безплатна храна в детските градини, обясни, че комунистите искали безплатни неща, а не можело да има. Според него приходните агенции работели перфектно, на което се дължал излишъкът, което обаче не е вярно.


Ето коментарите на водещите икономисти:


„В България ДДС се въвежда през 1994 г. като данъчната ставка е в размер на 18%. През 1996 г. тази ставката по ДДС е повишена до 22% и се запазва такава до 1999 г., когато отново е коригирана, този път в посока надолу, и вече 20 години е 20%”, напомни Румен Гълъбинов. Напомняме, че през 1994 г. на власт беше коалиция с мандата на ДПС между партията, част от СДС, поставила за шеф на парламента сегашния евродепутат от ГЕРБ Александър Йорданов, и негласно с участието на БСП. През 1996 г. кабинетът беше на червените, а през 1999 г. – синьото правителство на Иван Костов. „Ниско ДДС означава по-ниска преразпределителна роля през държавния бюджет и повече средства, които остават при потребителите. По-високо ДДС - по-голяма намеса на държавата, прекрасен стимул за ДДС помпачите (винаги гравитиращи около политическите партии, които управляват) и по-скъпи стоки и услуги за потребителите”, отсече Бисер Манолов.


Кандидатът за шеф на БНБ с най-добра концепция, пренебрегнат заради парашутиста на Кръга Капитал, Кристалина, МенТа и ГЕРБ Д. Радев  коментира и темата за излишъка: „Няма бюджетен излишък. По дефиниция това е резултат от нереалистично планиране на бюджета. Излишък има, когато си направил по-малки разходи от планираните. По-големите приходи не зависят от субекта. От субекта зависят само разходите, но това е дълга тема. Това е специфично за публичните финанси”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но