Свързани новини

05.06.2019 13:12

ВСС ще приеме времеви график за провеждане на процедура по избор на нов гл. прокурор

Видян 1142 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще приеме времеви график за провеждане на процедура по избор на нов Обвинител номер едно. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10-и януари. Заради процедурата за избор на негов наследник в средата на миналия месец консултации проведе президентът Румен Радев.


Законът за съдебната власт разполага избора между третия и шестия месец преди края на мандата на действащия главен прокурор. В конкретния случай - между 10 юли и 10 октомври. Затова и Цацаров, който беше първият участник в президентските консултации преди 20-ина дни, ги определи като прибързани.


Към времето възражение нямаха другите участници в срещите - първите в съдебната система и правосъдния министър. И те, и президентът мотивираха разговорите с високите обществени очаквания както към институцията "главен прокурор", така и към прозрачността и убедителността на процедурата, по която той ще бъда избран.


Предложението на Сотир Цацаров за времеви график на избора, след като бъде подкрепено от Прокурорската колегия, ще бъде внесено в Пленума на Висшия съдебен съвет, където ще се реализира гласуването. За да има избор, трябва поне 17 от 25-членния съдебен кадрови орган да се консолидират около един кандидат. За да има нов мандат, ще е нужен и подписът на президента Румен Радев.


Няма да има политическо влияние и няма предпоставка за такова при избора на кандидати за нов главен прокурор, заяви пред БНР Даниела Машева - член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя каза, че е време да се открие процедурата.


 Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    В петък (7 юни, от 10.00 часа) пред КЕВР В петък (7 юни, от 10.00 часа) организираме граждански протест пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) срещу увеличението на цената на тока, парното и топлата вода от 1 юли. В този ден и час в КЕВР започва обществено обсъждане за планираното увеличение на цената на тока (с 3,5 %) и за вдигането на цената на парното и топлата вода за цялата страна със средно 4,5 процента, като най-голямо е увеличението в Разград – 17,53%, Габрово – 12,53%, София – 4,3% … Споделяйте и разпространявайте тази новина, защото БНТ, БНР и медиите на властта няма да информират за предстоящия протест. КЕВР вдига цените! Да се вдигнем и ние! Велизар Енчев

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец