Свързани новини

05.06.2019 10:19

Борба с корупцията '2018: Един даде 10 лв. на полицаите и после твърдеше, че е луд

Видян 974 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Борбата с корупцията в България върви с пълна пара. На всеки ъгъл се арестуват рушветчии, съдят се и се наказват. Който не вярва, да помисли пак. Имаме специализирани органи за борба с този обществен бич. Като например КПКОНПИ. А те си имат своите покриви и тераси. Но това е една друга тема, пише Медиапул.

Има и специализиран съд, от когото корупцията получава наказанията си. Около него скандалите са рядкост. Само когато за подкуп даде повече, отколкото за убийство, се появяват въпроси. Но такъв е законът. А и както казват от самия съд – не очаквайте добрина, а справедливост. По дяволите римските принципи!

Най-сетне, има и трета инстанция – Върховен касационен съд (ВКС). Той се произнася окончателно за вината на подкупващи и подкупвани. Ежегодно ВКС публикува списък с корупционните дела, по които се е произнасял. И тази статистика говори много повече за успехите по този фронт, отколкото всяка друга.

В списъка ВКС за 2018 г. фигурират решения по общо 52 дела. Както може да се очаква, осъдени висши чиновници няма. Но за сметка на това читателят може да се позабавлява с рушвет от 10 лв. за цели двама полицаи, крадено колело, което се превръща в подкуп и историята на съдията, който "не разбира".

Малкият подкуп е обида и за двете страни

Мъж е арестуван след опит да подкупи в полицаи в Благоевград, които го спират за проверка на пътя. Той не може да открие документите на колата, уж ги търси, но след малко се връща при служителите с предложение за подкуп. Предлага им...10 лв. Единият полицай отказва. Тогава шофьорът предлага на другия. Той също отказва. В крайна сметка мъжът оставя парите на капака на колата, след което е арестуван.

Осъден е единодушно на три инстанции, което не значи, че делото е минало безпроблемно. В един момент защитата на обвиняемия настоява да му се направи психиатрична експертиза, но номерът не минава.

"По делото липсват данни за предишни психиатрични страдания у подсъдимия, което поначало би могло да обуслови назначаването на такова експертно изследване", са аргументите, с които съдът отказа такова изследване. Осъден е на 6 месеца условно и 1000 лв. глоба.

Едно колело и един полицай

Друго, емблематично за антикорупционните усилия на държавата дело, е това с колелото-подкуп. През 2015 г. мъж от Бургас краде колело на стойност 330 лв. Отива в сервиз за автомобилни гуми и се опитва да го продаде за 20 лв. За беда мъжа, на когото го предлага, се оказва полицай. Понеже велосипедът е нов, а и с дамска рамка, полицаят се усъмнява, че може да е краден и започва да разпитва. Не след дълго другият признава, че го е откраднал.

Полицаят му нарежда да не мърда, докато дойдат колегите му, понеже той самият не е на смяна. Дотук има само кражба, но след малко се появява и корупционното престъпление - докато пристигне екипът, крадецът започва да предлага на полицая да му продаде колелото по-евтино, за да не бъде арестуван. Първо сваля цената на 10 лв., а след това направо иска да му го подари. Арестуван е и предаден на съд.

По време на делото защитата му възразява, че е арестуван незаконно, понеже въпросният полицай не бил на смяна. Възражението е отхвърлено. Мъжът с колелото-подкуп е осъден, но междувременно бяга в Гърция. Арестуван е там, върнат е в България и влиза в затвора. След това иска от върховния съд да се възобнови делото му, понеже бил осъден задочно, в негово отсъствие и така са нарушени правата му. Искането му е отхвърлено и е окончателно осъден на година и половина затвор.

"Не се разбира"

През миналата година и друго "знаково" за борбата с корупцията у нас дело окончателно катастрофира в съда – това срещу русенския съдия Николай Стефанов. Той бе арестуван зрелищно в дунавския град през 2015 г. при акция на ДАНС. Обвинението бе, че е поискал подкуп, за да одобри споразумение между обвиняем и прокуратурата. На първа инстанция Стефанов бе осъден, но оттук насетне започнаха оправдателните решения. В крайна сметка точка на делото бе сложена окончателно миналата година, а съдията бе изцяло оправдан. То ще остане в съдебната история с един комичен епизод. След ареста Стефанов бе докаран в София, за да се решава дали да остане под стража. Заседанието бе късно през нощта, а дежурният съдия – доста изнервена. От ДАНС ѝ бяха дадени материали, събрани със СРС-та. На местата, на които не се разбираше какво точно са си казали подслушваните, бе изписано "Не се разбира". Незнайно защо обаче съдийката реши, че фразата "Не се разбира" действително е била произнесена и видя в това конспирация – арестуваният знаел, че го подслушват и като казвал: "Не се разбира" всъщност се опитвал да се прикрие. Опитът на Стефанов да протестира срещу този прочит бе мигновено елиминиран и така той остана в ареста за известно време. Втората инстанция го освободи срещу 1000 лв. гаранция.

Толкова си можем

Сред т.нар. корупционни дела могат да се намерят и такива, по които са осъдени държавни служители – например надзирател в затвор или полицай заради 20 лв. подкуп. Но предимно се наказват опитите да бъдат подкупени служители на МВР. Дали ще бъде с 10 лв. или 1000 лв., няма значение. В тези случаи и съд и прокуратурата са безкомпромисни.

Колкото до другите (голямата корупция) – те са ясни. Там е трудно и сложно да се работи. И все нещо пречи. Или както написа прокуратурата в годишния си доклад за 2018 г.:

"В голямата си част те (делата б.р) се характеризират с висока правна и фактическа сложност и изискват продължително разследване във времето, за събиране и проверка на значителен обем доказателствен материал. Разкриваемостта остава все така недостатъчна поради редица обективни обстоятелства: трудност при разкриването, решения на колективни органи, прикриващи корупционните практики".


Източник: Медиапул


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и