Свързани новини

05.06.2019 09:52

ГЕРБ и БСП ще върнат надвзетите пари от партийните субсидии

Видян 1279 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ и БСП ще върнат парите от надвзетите субсидии. Това обявиха Менда Стоянова от ГЕРБ и Филип Попов от БСП в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.


"Субсидиите са изчислявани правилно така, както повеляват текстовете на Закона. От 2001 г. до момента тези текстове са едни и същи от 2001 г. досега субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне и субсидиите на партиите, които са преминали 1% бариерата се изчисляват на база общата сума, която е предвидена по чл. 27. Сумата се изчислява като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножат по 11 лв. Това означава, че в този случай винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата", обясни председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.


Тяуточни, че няма прокурорско постановление, а писмо, което наблюдаващият прокурор е изпратил до министъра на финансите.


„В момента Министерството на финансите пише своето становище по това писмо. По никакъв начин това писмо на прокурора няма как да бъде обжалване. Ако има данни за извършени престъпления – това те го прехвърлят на Касационната прокуратура. Законът от 2001 г. досега е прилаган по един и същи начин. Неслучайно коалициите, които получават субсидия и са задължени да представят на финансовия министър всяка година своето коалиционно споразумение за това по какъв начин той да им преведе средствата също са го изчислявали по същия начин", обясни тя.


Стоянова обяви, че субсидия е изплащана и за бюлетини с отбелязано поле „Не подкрепям никого”. "Но не това е проблемът. Разликата не е в "Не подкрепям никого", заяви категорично тя.


По думите й, от ГЕРБ са подготвили промяна, която е минала на обсъждане през бюджетната и правната комисия. Според промяната сумите ще бъдат преизчислени и ще бъдат прихванати от следващите траншове към партиите.


„Това са два различни момента. Едното е това, че има техническа грешка и квадратчето „не подкрепям никого” не е извадено от общите действителни гласове и второто е дали трябва всички действителни гласове да се преразпределят към партиите и коалициите, които са преминали бариерата”, каза още тя.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и