Свързани новини

05.06.2019 09:42

Гърция връчи нота на Германия, иска 320 млрд. евро репарации

Видян 1388 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Гръцкият посланик в Берлин депозира в германското Външо министерство нота, в която гръцкото правителство призовава немската страна да започне преговори за решаване на въпроса с изплащането на военни репарации и компенсации за нанесени щети от Първата и Втората световна война. Дипломатическата акция е предприета в изпълнение на решение на гръцкия парламент от 17 април, се казва в официално съобщение на гръцкото Външно министерство, предаде manager.bg.

Гръцките претенции

Гръцкият парламент прие резолюция, с която възложи на правителството да поиска от Германия изплащането на военни репарации в размер на 309,5 млрд. евро за понесени щети от Втората световна войно и 9,2 млрд. евро за щети от Първата световна. Освен това, Гърция оценява компенсациите за гибел и трайни увреждания на хора в тези периоди на 107,2 млрд. евро. Правителството трябва да изиска и връщането на откраднати археологически ценности и реликви.

Според доклад на парламентарната комисия, въз основа на която е приета резолюцията, по време на Втората световна война Гърция е загубила 558 хиляди души, а 880 хиляди са станали инвалиди. 19,7% от населението на страната, което през 1939 г. е било 7,335 милиона души, са станали жертви на войната.

В резолюцията се посочва също, че гръцката държава никога и по никакъв начин не се е отказвала от своите претенции, въпросът за отписване на претенциите на гръцката държава никога не е бил повдигат и не може да бъде повдигнат.

Позицията на Германия

Германия отхвърля всички искания на Атина. Германските власти твърдят, че тяхната страна вече е изпълнила задълженията си, плащайки 115 милиона марки през 1960 година. Позицията на правителството на Германия по тази тема е "непроменена", въпросът е решен "окончателно юридически и политически", заяви Мартин Фиц, официален говорител на германското правителство.

В същото време, германският канцлер Ангела Меркел по време на преговорите в Атина през януари 2019 г. призна отговорността за престъпленията на нацистите по време на окупацията на Гърция, но не отговори на искането за плащане на обезщетения и връщане на така наречения окупационен заем. "Ние сме отговорни и признаваме престъпленията на националсоциалистите", каза канцлерът, без обаче изобщо да засяга темата за обезщетението.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви