Свързани новини

05.06.2019 09:28

40% от преференциите на хората, дали вота си с машина, не са отчетени

Видян 1696 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    40% от преференциите на хората, дали вота си с машина, не са отчетени, въпреки че ЦИК поправя 6000 технически грешки, пише Сега. На изборите за членове на Европейския парламент от Република България в 3000 секции се проведе машинно гласуване. В сряда късно вечерта бяха публикувани и резултатите от него.

По време на предизборната кампания, както и в самия изборен ден информацията за машинното гласуване бе по-скоро свързана със скандали и проблеми. Те включваха забавянето на обществената поръчка и прехвърлянето на отговорността между предишната и настоящата Централна избирателна комисия (ЦИК), провеждането на поръчката в последния момент – което драстично съкрати сроковете за доставка на машините, произведени специално за България. Липсата на адекватно публично представяне на машините за гласуване допълнително допринесе за притесненията на обществото по отношение на коректното отразяване на резултатите.

В допълнение ЦИК прие с решение № 358-ЕП методически указания относно машинното гласуване за членовете на секционните комисии (СИК) чак на 20 май вечерта (решението е публикувано в 20:38 часа) – дни преди изборния ден. Това се случи и след като всички обучения на районните избирателни комисии бяха преминали – по график те са се състояли между 16 и 19 май. Според изказване на Стефан Митков от фирмата доставчик „Сиела Норма“ към 16 май все още се е извършвал одит на машините.

От изброеното става ясно, че членовете на РИК на практика не са били обучени по издадените от ЦИК методически указания за работа с машините. Що се отнася до членовете на секционните комисии – част от тях също са преминали обучение преди 20 май, а за останалите времето до изборите е било твърде кратко, за да могат да се подготвят по възможно най-добрия начин.

С оглед на това не е случайно, че информацията за проблеми с отчетените от машините резултати залива медийното пространство в дните след изборите.

Настоящият анализ на Института за развитие на публичната среда показва организационно заложените дефицити, поради които ЦИК предварително опорочи машинното гласуване, а както се оказва от публикуваните данни за изборните резултати, и отчитането на преференциите.

Организационно заложените дефицити
Част от книжата, които ЦИК изготвя за всеки вид избори, са изборните протоколи. Те се попълват от членовете на секционните избирателни комисии. От тези протоколи става ясно каква е информацията, която комисиите ще отчитат и обработват.

По време на европейските избори се проведе машинно гласуване в 3000 от общо 12 032 секции, разположени на територията на страната. В тези 3000 секции имаше специални протоколи, в които общият брой действителни гласове, получени в изборния ден, са разделени на:

    получени от гласуването с машина;
    получени от гласуването с хартиени бюлетини.

В раздела на протокола за разпределение на действителните гласове по партии, коалиции и инициативни комитети, както и за конкретните кандидати не е предвидено същото разделение (гласове от машини и гласове от хартиени бюлетини). За да бъдат отразени резултатите, се налага да се извърши предварително сумиране на данните от секционната комисия. Тази особеност създава предпоставки за технически грешки и пропуски при пресмятането и пренасянето на данните от секционните комисии и усложнява процедурата.

Къде са преференциите?
Следващият пример онагледява горепосочените проблеми в процеса, като подобни могат да бъдат наблюдавани и в други избирателни райони.

В секция 80 в 23-ти избирателен район София-град (234610080, тук може да видите сканиран протокол, изготвен от СИК) са гласували общо 231 граждани – от тях 110 с машина. Според общия протокол, обобщаващ данните от гласуването с хартиени бюлетини и с машина, преференциално са гласували 65-има избиратели. Данните от самостоятелния машинен протокол обаче показват, че 60 от гласувалите с машина избиратели са отбелязали и преференция.

По-внимателен преглед на данните показва, че 13 кандидати, представители на различни политически субекти, са получили повече преференции от машинното гласуване, отколкото има отчетени за тях в общия протокол. Този проблем засяга както парламентарно представени партии (с членове в комисията), така и извънпарламентарни партии: "Движение 21", Движение ЗАЕДНО, "БСП за България", "Демократична България", ГЕРБ, ВМРО.

В този случай категорично твърдим, че в секцията преференциите от машините не са били пренесени в обобщения протокол, който става част и от официалните резултати.

За да бъдат отстранени проблеми като посочения по-горе, със свое решение ЦИК при повторното въвеждане на данните прави корекции на несъответствията, преди да публикува окончателните резултати. В посоченото решение ЦИК поправя 6000 технически грешки.

Въпреки поправките
Въпреки поправените 6000 грешки анализ на изборните данни от 3000 секции с машинно гласуване показва, че в близо 40% от тях преференциите на хората, дали вота си с машина, не са отчетени или са пропуснати преференции, или е допусната техническа грешка, останала в окончателните резултати, публикувани от ЦИК. Проблемът, идентифициран в представената по-горе секция 80 в София, се повтаря в още 1138 други секции. Засегнати са всички участвали в изборите партии и коалиции.

Ролята на Централната избирателна комисия не се свежда единствено до обучение на изборната администрация (за което стана дума по-горе), нейна е и отговорността за разработването на изборните протоколи и правилата за отчитане на резултатите. Най-важната роля на администрацията е да отчете правилно вота на гражданите, а както се вижда от данните по-горе, тук има редица пропуски.

 

Някои от въпросите, които могат да бъдат поставени

 

с оглед на посочените проблеми, са:

Защо бе необходимо данните от машинното гласуване да бъдат обработвани от секционните комисии, което очевидно създаде предпоставки за грешки? Защо не бе възложено на нито една комисия да извърши контролно броене и да съпостави разписките от машинното гласуване и машинния протокол, който се генерира автоматично? Защо ЦИК не предприе отстраняването на тези пропуски преди публикуването на окончателните резултати? Дали част от липсващите преференции могат да пренаредят листата на някоя от 5-те партии и коалиции, получили мандати в Европейския парламент? Какви мерки ще вземе ЦИК, за да се избегнат същите проблеми на предстоящите местни избори, където определянето на мандатите на общинските съветници и разместването на листите може да са въпрос на много по-малък брой гласове, а с машини ще се гласува в 6000 секции?



Източник: Сега


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    В петък (7 юни, от 10.00 часа) пред КЕВР В петък (7 юни, от 10.00 часа) организираме граждански протест пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) срещу увеличението на цената на тока, парното и топлата вода от 1 юли. В този ден и час в КЕВР започва обществено обсъждане за планираното увеличение на цената на тока (с 3,5 %) и за вдигането на цената на парното и топлата вода за цялата страна със средно 4,5 процента, като най-голямо е увеличението в Разград – 17,53%, Габрово – 12,53%, София – 4,3% … Споделяйте и разпространявайте тази новина, защото БНТ, БНР и медиите на властта няма да информират за предстоящия протест. КЕВР вдига цените! Да се вдигнем и ние! Велизар Енчев

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Долу шайката! Това е извода... Калинките да хващат пътя към занданите!

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Долу шайката! Това е извода... Калинките да хващат пътя към занданите!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Долу шайката! Това е извода... Калинките да хващат пътя към занданите!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на