Свързани новини

04.06.2019 17:36

Водата ще поскъпва и с минималната заплата – 10% годишно

Видян 1485 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Освен по бизнесплан, както досега, без отчитане на ефекта от направените „инвестиции”, водата вече ще поскъпва и с минималната заплата, а през последните години тя се вдига командно-административно с 10% годишно. Готви се приемането на нов закон за ВиК услугите, който ще промени изцяло формулата за изчисляване на тарифите, пише Сега. Ще се обсъждат варианти за служебно изменение на цената при промяна на компоненти като минимална работна заплата, цена на електроенергията, на доставната вода и др. "Служебно" означава, че дори няма да се налага ВиК фирмите да мотивират нуждата от поскъпване, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) просто ще одобрява поредното покачване на тарифите. Ако тази промяна на ценовата формула мине, цената на водата ще расте особено драстично за потребителите в райони, където и сега ВиК услугите са най-скъпи - където водата се доставя с помпи на ток и в бедни области, където доходите са ниски и заплатите масово са близки до минималната. В София също. В тази връзка управляващите през последните години заговориха и за нов вид помощи за по-бедните - именно заради растящите сметки за вода. Държавната подкрепа е неизбежна, защото има европейски "праг на поносимост" и сметките за вода не могат да отнемат повече от 2.5% от  средния месечен доход на домакинствата в една област.  Миналата  година МРРБ представи груби предварителни сметки за водните помощи. Според  тях, ако около 500 000 социално слаби получават помощи за 1.5 кубика вода месечно, което не стига и за един човек, това би струвало на бюджета около 40 млн. лева. Министерството лансира и идеята за "такса солидарност" - абонатите в районите, където водата е сравнително евтина, да плащат "данък", с който да се финансира фонд за субсидиране на високите цени в други области, където водоснабдяването и пречистването на водата по обективни причини изискват повече разходи.  От ВиК дружествата пък искат и те като ЕРП-тата, освен всички други поскъпвания, да могат да ни слагат и такса за достъп, нищо че безплатно използват собствените ни – купени и ремонтирани от нас тръби.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    В петък (7 юни, от 10.00 часа) организираме граждански протест пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) срещу увеличението на цената на тока, парното и топлата вода от 1 юли. В този ден и час в КЕВР започва обществено обсъждане за планираното увеличение на цената на тока (с 3,5 %) и за вдигането на цената на парното и топлата вода за цялата страна със средно 4,5 процента, като най-голямо е увеличението в Разград – 17,53%, Габрово – 12,53%, София – 4,3% … Споделяйте и разпространявайте тази новина, защото БНТ, БНР и медиите на властта няма да информират за предстоящия протест. КЕВР вдига цените! Да се вдигнем и ние! Велизар Енчев

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби