Свързани новини

03.06.2019 09:46

ГЕРБ: Всеки апелативен спецпрокурор да може да иска временно отстраняване на тримата големи

Видян 1055 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Редови обвинител от Апелативната специализирана прокуратура да може да иска от Висшия съдебен съвет (ВСС) временно отстраняване от длъжност на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, ако някой от тях бъде привлечен като обвиняем. А съветът да взема решението си за това с квалифицирано мнозинство от поне 17 гласа.


Това е едно от предложенията, свързани с отговорността на тримата големи в съдебната власт, което ще направи министърът на правосъдието Данаил Кирилов.


По отношение на дисциплинарната отговорност на тримата големи, Данаил Кирилов каза, че ще се следва режимът за всички останали магистрати. В момента законът предвижда, че дисциплинарното производство се образува по предложение или на административния ръководител, или на по-горестоящия, или на Инспектората към ВСС, или на министъра на правосъдието.


За членове на ВСС обаче режимът е по-различен – за тях дисциплинарката може да започне по предложение на трима членове на съответната колегия или петима членове на пленума на ВСС. Има и специфична хипотеза, когато членът на ВСС е избран от парламента – тогава инициативата е на една пета от депутатите, а ако е от професионалната квота – на една пета от действащите съдии, прокурори или следователи.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния