Свързани новини

19.03.2009 13:57

Станишев: "Финансовата стабилност не е самоцел!"

Видян 1810 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В рамките на работните сесии на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС премиерът Сергей Станишев ще представи отново солидните аргументи на България за получаване на допълнителни компенсации за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, съобщи правителствената пресслужба, цитирани от БГНЕС.


Министър-председателят подчерта, че страната ни вече е внесла подробен документ с обосновка на искането си, защото сега се преразглежда финансовата перспектива на съюза до 2013 г. Поставих въпроса за допълнително финансиране още през 2005 г., защото е честно да бъдем компенсирани за по-дълъг срок и в по-голям размер, допълни той. В заключенията на Европейския съвет, по българско настояване, ще бъде поставен особен акцент върху социалната защитеност на хората по време на световната криза, информира още премиерът. По думите му, финансовата стабилност не е самоцел, а е важно хората да получават добри доходи и да преодоляват по-лесно трудностите. В този аспект ние сме в добра кондиция, припомни той и посочи стабилната ни национална валута, гарантирана от резервите на БНБ. Благодарение на това през последните месеци левът не се обезцени, а стои със същата покупателна способност, което е една от най-важните антикризисни мерки на правителството, каза още Сергей Станишев. Премиерът открои необходимостта от координираност на европейските политики за справяне с кризата, акцент и на Европейският съвет, който започва днес. С особена важност за страната ни е обсъждането на разпределението на петте млрд. евро, предвидени за енергийни проекти. Европа трябва да бъде единна в условията на финансова и икономическа криза, защото в това е силата й, категоричен бе още премиерът. Искам да видя още по-ясен антикризисен план на европейско ниво, не само на национално, за да се постигне мултиплициране на ефекта, обобщи очакванията си от Европейския съвет министър-председателят. По време на срещата си с лидера на либерал-демократите в Европейския парламент Греъм Уотсън премиерът изтъкна аргументите на България за допълнително финансиране за предсрочното затваряне на III и IV блок на „АЕЦ „Козлодуй” и изрази очакване тези аргументи да бъдат сериозно взети предвид от Европейския парламент, защото такова е и очакването на българските граждани. Сергей Станишев представи пред Греъм Уотсън антикризисния план на правителството и подчерта, че благодарение на разумната фискална политика, провеждана от кабинета през последните години, България не е поискала нито стотинка от ЕС за справяне с кризата. Най-важно в тези трудни времена е в държавата да има стабилност и предвидимост, заяви от своя страна Греъм Уотсън. Тема на разговора между двамата бе и актуалната политическа обстановка в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент, както и бъдещето на Лисабонския договор. По-рано в присъствието на премиера Сергей Станишев и председателя на ЕП Ханс Пьотеринг в сградата на институцията се състоя церемония по официалното откриване на дарената от България статуя на автора Тодор Азманов, наречена „Изток-Запад. Една Европа”.
Днес, хората на България даряват камък от българските земи на единствената институция, която пряко се избира от хората в Европа, подчерта в обръщението си към присъстващите на церемонията премиерът. По думите му, статуята е символ на общата вяра в Европа, общите ценности и цели, за които 27-те държави-членки на ЕС работят в сътрудничество за по-доброто си единно бъдеще. Повече Европа е гаранция за успех на хората в ЕС, особено във времената на криза, подчерта министър-председателят. Българската статуя в Европейския парламент ще напомня за миналото, настоящето и бъдещето на България като част от ЕС, допълни той. Голяма чест е да приема дарението на хората на България, което ще ни помогне да не забравяме продължителното и неестествено разделение на континента и успеха – повторното обединение, каза председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг. Той приветства присъстващите на български език. България е държава с древна култура и граница между Изтока и Запада, страната на Орфей и Евридика, на траките и Дионис, подчерта Пьотеринг в приветствието си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния