Свързани новини

31.05.2019 14:12

Цацаров иска възобновяване на делото за смъртта на Чората

Видян 1271 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, по което петима бивши полицаи бяха осъдени. Цацаров е поискал от Върховния касационен съд (ВКС) и да бъде спряно изпълнението на наказанията им, съобщава Дневник.


На 19 април бившите полицаи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граговски и Георги Калинков окончателно бяха осъдени на по 7 г. затвор и вече изтърпяват наказанията си за убийството на Ангел Димитров на 10 ноември 2005 г. по време на арест в Благоевград.


Във Върховния касационен съд вече е образувано ново наказателно дело, насрочено за 14 юни по искане на петимата осъдени и техните защитници, които настояват процесът да се гледа отново.


Днес Цацаров се е срещнал със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги е уведомил, че и самият той е внесъл искане за отмяна на постановеното решение и възобновяване пред друг състав на ВКС. Главният прокурор смята, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.


Ако съдът уважи искането на главния прокурор за спиране изпълнението на наказанията, осъдените трябва да бъдат освободени от затвора до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване.


Преди да прочетат окончателната присъда, върховните съдии бяха длъжни да решат делото, тъй като то два пъти е било връщано на Военно-апелативния съд (ВоАпС). От друга страна са констатирали много сериозни недостатъци в решението на военните съдии. В такива случаи, в които ВКС е принуден да събира и проверява доказателства, постановеният съдебен акт подлежи на проверка чрез възобновяване на делото.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и отговорности

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и