Свързани новини

30.05.2019 17:15

Грешки в 1919 изборни протокола: 15% от всички

Видян 3751 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път от 30г. ЦИК предаде окончателните си изборни резултати само 50 мин. преди да изтече максимално допустимия срок. Комисията без малко да наруши закона по чл. 387 ал.1 от ИК като не представи навреме данните. Вината за забавянето е на шефа на информационното обслужване Михаил Констатинов, който е особено близък до ГЕРБ и ДПС.  Напомняме, че той дълго работи в нарушение на закона като пенсионер на държавна служба. После промениха закона.


След като все пак публикува окончателните резултати, се оказа, че ЦИК има 4773 грешки в 1919 изборни протокола, съобщи Труд. На фона на общо 13 хил. това число е осезаемо, тъй като представялва цели 15%. Според изданието преброяването на изборните резултати се превърна в „пълно мазало”.


 Окончателният брой на на избирателите според избирателните списъци при предаването им на СИК е 6 288 656 души. Ден преди това на сайта на ЦИК те бяха 6 419 172, а преди вота същата тази комисия официално съобщи, че броят гласоподаватели е 6 355 633 души. Разбира се според количеството избиратели се променя и избирателната активност, която скочи от 26% в понеделник до 33% в сряда. Общият брой недействителни гласове се оказа 80 238 или  3.83% от гласувалите  2 095 575 според ЦИК.


По окончателното класиране от преференциалния вот може да се проследят не само симпатиите на избирателите, но контролирания и купения вот на тези избори. От данните ясно се вижда, че избраните евродепутати от ГЕРБ не са сред най-популярните дори в собствената си партия. Така Андрей Ковачев има 8996 гласа, Андрей Новаков е с 8831 гласа, Ева Майдел с 6775 гласа, а Асим Адемов събра 6123 гласа. Тази подкрепа се равнява на малко над 1% от всички гласове за ГЕРБ. За сметка на това пък неизвестни лица уверено печелят в отделни секции, а други неочаквано побеждаваха в избирателни райони, в които не са популярни. Така всъщност се маркират докараните гласове от корпоративния вот.  Купеният вот е откроен с преференции за хора на по-задни места в листите, пише OFFNews. Според източници на медията всеки продавач на гласове е бил инструктиран кой номер преференция да ползва, за да отчете вота.


Най-очевидни примери могат да се направят по изборните протоколи от Врачанско, Монтанско, Пернишко, Плевенско, откъдето прозира контролиран вот за няколко партии. В малки общини и села на Северозапада Лиляна Павлова, Александър Йорданов и Емил Радев например вземат огромен дял преференции. Това са все райони, с които те нямат общо нито в личен, нито в професионален план, даже не са и стъпвали по селата, където са мегашампиони. Самите кандидати не са поръчители и високият им личен резултат по места вероятно е изненадал и самите тях.


ГЕРБ печели убедително изборите в Брезник, Пернишко. Там Лиляна Павлова взема внушителен брой преференции в 4-те по-големи секции. От общо 498 гласа за ГЕРБ лично за Павлова са дадени цели 206 гласа.


Павлова наистина има висок брой автентични преференциални гласове в страната, но не и в пропорцията от контролираните секции. Резултатите ѝ в София, например, не минават преференциите за водача Мария Габриел.


   В Монтанската община Бойчиновци аномалиите в протоколите са в две посоки - необяснима популярност на Емил Радев от ГЕРБ и стабилен вот за ДПС, без да има "кьорав турчин" на 200 км радиус.


Цели 1985 преференции е получил кандидатът на СДС в листата на ГЕРБ Александър Йорданов в област Враца. Резултатът му е по-висок от този на всеки друг кандидат от листата. За сравнение, водачката Мария Габриел е спечелила 1396 преференции в целия Врачански избирателен район, а в национален план им в пъти повече предпочитания от стария СДС-ар.


В същото време, във всеки един от столичните 3 избирателни района, Йорданов е получил по-малко гласове - съответно 1639 в 23 МИР, 1282 в 24 МИР и 712 в 25 МИР.


Засега няма информация прокуратурата да се е сезирала за купуване на гласове по тази схема.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Дерьмокрация, сър! 30.06.2019 14:08

    За какви социологически проучвания става дума при повече от 10% купени гласове?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели