01/02
30.05.2019 16:00

Кметът на Община Враца Калин Каменов: Предубежденията към децата от социалните услуги намаляват, но е нужна още работа за интеграцията им

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Община Враца се включи в кампанията на ОПРЧР „Мисията е възможна”. Отчитате ли промяна в обществените нагласи спрямо децата от социалните услуги?


Обществеността във Враца е активно ангажирана към проблемите на децата в социалните институции и показва съпричастност към деинституционализацията. Когато започнаха първите строежи на ЦНСТ, се прокрадваше недоволство от живеещите в непосредствена близост. Днес част от тях кандидатстват за работа в социалните услуги, т.е. превъзмогнали са предубежденията си и са погледнали по друг начин на процесите като необходими и правилни. Деинституционализацията е съпровождана от много трудности, за да се преодолее нагласата, че т.нар. „трудни деца“ трябва да бъдат под контрол, дори и в „новите им домове“, и че са заплаха за обществото, когато са „навън и се движат спокойно”.



Какви социални услуги за деца се предлагат в града?


В община Враца се предоставят 8 социални услуги за деца. Това са Преходно жилище, три Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, Дом за деца, лишени от родителска грижа, „Асен Златаров“, Център за обществена подкрепа, Дневен център за деца и/или младежи с увреждания, звено „Майка и бебе“. По проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“ работим за превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата.  Услугата „Приемна грижа“ се ползва от 31 деца. Утвърдени са 30 професионални приемни семейства.



Предстои ли разкриването на нови социални услуги?


В Община Враца предстои да бъдат разкрити 5 нови социални услуги за 230 потребители. Предстои изграждането на ЦНСТ, оборудване на Преходно жилище за деца от 15 до 18 г. и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 г. На 21 ноември 2018 г., заедно със зам.-министър Зорница Русинова, дадохме началото на изграждането на ЦНСТ за деца и младежи без увреждания. Тук е поводът да благодаря на МТСП за подкрепата. Предстои оборудването на Център за обществена подкрепа и на Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и