Свързани новини

29.05.2019 17:15

Избирателната активност скочи 7% за ден

Видян 2871 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След денонощие на смятане общият брой на гласувалите на евроизборите скочи с 5%, коментира Петьо Цеков от Сега във Фейсбук.


Припомняме, че след като обработи 95% от протоколите, ЦИК обработва останалите 4,8% повече от 24 часа. Подобна практика съществува на почти всички избори, сега обаче при наличието на машинно гласуване се очакваше обработката да е по-бърза, но това не се случи.


Подобно преброяване доведе до осезаема разлика в изборната явка. Ако в понеделник сочената от ЦИК и различни агенции избирателната активност беше 26-29%, то във вторник тя  вече надхвърли 33,27%. Това са близо 100 хил. гласа повече. Подобна разлика е доста осезаема при ниската избирателна активност. Тези 5% почти се равняват до прага за влизане в ЕП.


При така окончателно променена  избирателна  активност се вдига и квотата от 5.88%, а значи се променят остатъците на партиите и мандатите за преразпределяне. Само по себе си това е ключов момент при подредбата на 17-те български места в ЕП.


Освен това, на страницата на ЦИК в графата за избирателната активност пише, че общият брой избиратели е 6 419 172. Само ден преди вота същата тази ЦИК обаче официално съобщи, че броят гласоподаватели по избирателните списъци е 6 355 633. Тази разлика се равнява на 1% повече гласоподаватели. Подобна тенденция противоречи на всички анализи на експерти, които посочват, че заради „мъртвите души” реалните списъци всъщност са по-малки, но няма как да нараснат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    В ЦИК правят каквото им се разпореди от ГЕРБ. Липсва всякакъв контрол върху дейността по обработка на данните от изборите, каквото решат, това и ще отчетат!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд