Свързани новини

28.05.2019 15:05

Как мандатът на Лили аха да катурне кабинета?

Видян 8769 пъти | Коментари 6
Гласували 5 рейтинг: 4.8000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ожесточена схватка между ГЕРБ и ВМРО се проведе от понеделник вечер до вторник по обед, а причината за нея е, че управляващата партия подцени и двамата си останали коалиционни партньори.


Първо не оцени 30-годишния стаж в политиката на Александър Йорданов и не се постара Лиляна Павлова да набере повече преференции от него, за да го измести в листата на генералската партия.


После не си даде сметка и за огромния опит на вицепремиера Красимир Каракачанов, в чиято листа бе сложен на избираема позиция консерваторът Шкварек от кръга, излъчил и екоминистъра от квотата на ВМРО Нено Димов, но патриотите дадоха повече преференции на режисьора Андрей Слабаков и изместиха чуждото за тях тяло.


Така се стигна до битката премиерската фаворитка Лиляна Павлова да бъде вкарана зорлем в европарламента като 7-и мандат на ГЕРБ, вместо 1-ия от 2-та на ВМРО. Каракачанов атакува първи и лично даде интервю в официоза 24 часа, за да подчертае кой е вторият му евродепутат. Реакцията на ГЕРБ се оказа закъсняла и въпреки подвеждането на медиите, ВМРО в 1 и половина по обед категорично заяви, че вкарва и Джамбазки, и Слабаков.


Пред риска от разпадане на кабинета, крепен само от Каракачанов (и ДПС, чиято опора обаче e твърде хлъзгава), ГЕРБ отново унизи Павлова. Веднъж обявена за министър на регионалното развитие и вицепремиер в това правителство, уж заради някакви прескъпи чанти, която няма официални доходи да притежава, Лили беше низвергната до министър по европредседателството с ограничен мандат. Който, въпреки 6-месечния си ненужен екстеншън – нови милиони за сметка на данъкоплатците, приключи безславно за ЧНГ. Тя се върна в НС като редова депутатка. И там ще чака евентуално Мария Габриел да стане отново комисар през октомври, за да заеме нейното място в Европарламента. ЦИК обяви в 18 ч. във вторник, че вероятно в сряда вечер ще има разпределение на мандати по партии, а вероятно в петък -кои ще са евродепутатите ни. Напомняме, че само 26% - 1,7 млн.души, гласуваха на вота в неделя. А ако бяха всички над 6 млн.?! А, Мишо Константинов, "експерте"?


Крайната сметка е – вместо 7 евродепутати – 6 в листата си плюс 1 консерватор в чужда, ГЕРБ ще има 5 – точно, колкото и БСП. Което убива всяка мисъл за победа или по-оптимистично: може да се нарече пирова победа. На управление с подкрепа от 500 000 гласоподаватели – 9% от всички у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Събират се всички проценти на класиралите се /над 5,88/. Полученият сбор се дели на 17 и се вижда колко % е за 1 депутат . Вотът на всяка партия се дели на това частно и колкото е цялото число толкова депутати влизат от партия. Остатъка се пише по низходящ ред и който е най голям той праща следващ кандидат ! КАЗАХ!

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.