Свързани новини

28.05.2019 09:55

334 българи имат сметки с над € 1 млн. в чужбина

Видян 2241 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българските данъчни власти знаят за 334 българи, разполагащи сметки със салдо по над 1 млн. евро към края на 2017 г. в чужди държави и офшорки, съобщиха за Mediapool от Националната агенция за приходите (НАП) на базата на данните на ведомството от международния обмен на данъчна информация.


Приходната агенция вече е започнала проверки, но изрично уточни, че наличието на сметка в чужда държава или офшорка не е незаконно и не означава непременно, че въпросните богати граждани укриват данъци или извършват друга нередна дейност.


Действията на НАП нямат нищо общо с инициативата на Цацаров.


От данъчната агенция подчертаха, че инициативата им тече отдавна и няма нищо общо с писмото на главния прокурор Сотир Цацаров до ДАНС, който неотдавна поиска от ДАНС да му бъде предоставена цялата налична информация за сметки в чужбина, имоти и участие в офшорни фирми на хора, заемащи висши публични длъжности у нас. Искането бе с цел "извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата". Писмото дойде няколко дни, след като президентът Румен Радев поиска службите да се заровят в задграничните сметки и офшорните компанни на политици, управлявани чрез подставени лица. Държавният глава предупреди, че скандалът Апартаментгейт, който доведе до няколко министерски оставки, е само началото и щял да покаже накъде отива държавата.


На 20 май БНР съобщи, че е проведено заседание в ДАНС между ръководствата на прокуратурата, ДАНС, МВР, НАП и Антикорупционната комисия, които са координирали ангажиментите си по изпълнение на разпоредената от Сотир Цацаров проверка. Било уточнено всяка институция да обобщи без забавяне информацията от своята компетентност и да я предостави на ДАНС, а агенцията - след като я систематизира, да я изпрати на прокуратурата. Този процес се очаква да отнеме около два месеца.


От евродирективите и международните споразумения, по които работи НАП, обаче излиза, че данъчната агенция няма право да предоставя на прокуратурата подобни списъци и данни анблок и без да има конкретна проверка или започнало производство за конкретно лице, защото това попада във формулировката ловна експедиция и е изрично забранено.


До момента данъчната агенция не е направила засичане дали в списъка на 334-ата граждани, за които има данни, попадат лица на висши държавни длъжности.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    "До момента данъчната агенция не е направила засичане дали в списъка на 334-ата граждани, за които има данни, попадат лица на висши държавни длъжности." Сложна работа. Още 2 месеца....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци