Свързани новини

27.05.2019 16:09

EНП : ПЕС = 180 : 154, Зелените скачат с 38%

Видян 2194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

180 места за ЕНП, като вътре неясно защо броят и Радан Кънев, въпреки че ЕНП изключи ДСБ преди месеци, и 154 за ПЕС – 146 плюс 8 от румънските социалдемократи, е крайният резултат от евроизборите, цитиран от Гардиън. Червените имат резерв от 39 гласа на т.нар. Северна левица, с което общата бройка надвишава числото на ЕНП.


И двете големи партии губят много: минус 41 гласа в Европарламента семейството на ГЕРБ и 37 депутати по-малко от фамилията на БСП. Сривът обаче е по-малък от очаквания. И то, въпреки рекордната избирателна активност – 50,5% - близо двойно по-висока от българската и далеч над 42,6 на сто от последния вот в ЕС.


171 са общо евродепутатите от консервативната и крайната десница, но те са разделени в 3 почти равни групи с между 54 и 59 членове.


Зелените са хитът на евроизборите 2019, като – както прогнозира в неделя 19 минути, вдигат над 30% резултата си: от 50 на 69 представители в ЕП, което прави 38 на сто скок! Най-големият им удар е в Германия, където те станаха втора политическа сила – вземат 20 места срещу 29 за коалицията на Меркел и баварците и 16 на социалдемократите.


Зелените са голямата изненада в другата най-голяма страна на ЕС – Франция, където са вече трета сила с 12 кресла, след 22 за Льо Пен и 21 за Макрон. Зелените за първи път сензационно пробиват дори във Великобритания, където са четвърти със 7 представители в ЕП след Брекзитърите с 29 депутати, либералите с 16, лебъристите с 10, но преди управляващите консерватори, едва събрали 4 места. Зелените са в челото почти навсякъде, особено в най-богатите евродържави, като не влизат само в страни с екстравагантни партийни разпределения като Италия и Полша, също и в нашата родина.


В Рим триумфира Лигата на Салвини с 28 места, а червените изненадващо се завърнаха с 18, измествайки победителя в миналогодишните избори – 5 звезди, останал със само 14 от очакваните 26 кресла. Четвърти там са фашистите със 7 представители.


Сюрприз поднесе коалицията на социалистите с либералите в Полша, където тя стана втора сила след крайната десница при съотношение 26:22 места – там това се тълкува като сензационно завръщане на червените.


Гордостта на ПЕС е Испания, където след победата си на предсрочните избори Педро Санчес разби ЕНП с 20:12, а трети са двете коалиции с каталунско участие с общо 11 места, разбили нацистите – франкисти – за тях едва 3.


В Гърция левицата на Ципрас има 6 места – само 1 по-малко от Нова демокрация. Но премиерът веднага свика предсрочни избори точно, когато управлението му ще стане на 4 и половина години. Още 2 места там взема ПАСОК.


Орбан разбива всички в Унгария с 13 места за неговия ФИДЕС, но и там червените се завръщат след 10 години в нокдаун с 6 евродепутати.


Соцът бие в Швеция и Малта. В Австрия, България, Словакия, Хърватия остава на място под ЕНП, а в Дания и Естония поделя първенството с по 3 кресла с либералите, в Кипър – с по 2 с народняците, при все, че на Острова на Афродита левите представители са общо 4.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.