25.05.2019 08:00

Днес е ден за размисъл преди утрешния евровот

Видян 1226 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Днес е ден за размисъл преди утрешния вот, с който ще бъдат избрани 17-те български представители в Европейския парламент. 11 661-а са избирателните секции в страната, които ще бъдат подготвени за гласуването.

Забрани за политическите субекти и социологическите агенции действат в днешния ден. Говорителят на ЦИК Таня Цанева:

"Не може да се извършва политическа предизборна агитация. Не може, под каквато и да е форма, социологическите агенции да обявяват и разпространяват в медиите допитване до общественото мнение, както и някакви предварителни резултати".

Подготовката за вота днес е свързана с оборудването на изборните помещения с изборните книжа, които секционните комисии ще получат от районните. Следва да се обособят така наречените "тъмни стаички" за гласуването с хартиените бюлетини, а в 3000 секции или във всяка четвърта също днес ще се монтират и машините за гласуване: "Те трябва да бъдат тествани, да се извадят нулеви протоколи, за да може да се осъществи изборния ден без проблеми и спокойно. Всички секционни избирателни комисии, в които има машинно гласуване, те преминаха вече обучение с реална машина".

МВР поема от тази вечер охраната на секциите. Сигнали за нарушения могат да се подават в ЦИК и в районните избирателни комисии: "В зависимост от тежестта на сигнала или жалбата, когато комисията прецени, ние също препращаме по компетентност на прокуратурата".

Кметовете по места решават дали да забранят продажбата на алкохол днес и до края на утрешния изборен ден.

Българските граждани, които са извън страната за почивните дни, ще могат да гласуват утре на изборите за Европейски парламент в секциите в чужбина.

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни, информират от Централната избирателна комисия. За евровота в Гърция ще бъдат разкрити 13 секции - 3 секции в Атина, ще може да се гласува и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неамодания, в Никити и на остров Родос. Четири ще бъдат изборните секции на остров Крит.

В Турция местата за гласуване са 4 - в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласува в посолството в Букурещ. В Северна Македония - в Скопие, а в Сърбия - в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш. По 24 избирателни секции ще има във Великобритания и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция.

От ЦИК напомнят, че дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност - лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от условията обаче е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца.

Избирателите в Латвия, Малта и Словакия могат да отидат до урните днес, за да гласуват за свои представители в Европарламента. В Чехия е вторият ден от гласуването на изборите, които в целия Европейски съюз се провеждат в периода от 23-ти до 26-и май. Във Великобритания, Холандия и Ирландия вече упражниха правото си, а най-много държави ще проведат вота в неделя.

От гласуващите днес държави единствено Словакия ще има още един допълнителен евродепутат след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Въпреки че в самата Великобритания изборите се проведоха, резултатът ще бъде обявен в неделя - след края на евровота навсякъде. Вотът в Ирландия, който се проведе вчера, съвпадна с оставката на британския премиер Тереза Мей, което според анализаторите не изключва да е променило решението на ирландските избиратели. Кампанията там бе посветена основно на Брекзит, тъй като въпросът с границата със Северна Ирландия е изключително чувствителен.

В Чехия продължава двудневното гласуване. Анализаторите не изключват интересен развой на вота в Латвия, където през октомври миналата година в парламента влязоха три нови партии.


Източник: БНР


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и