Свързани новини

24.05.2019 13:05

Мей: Оттеглям се на 7 юни

Видян 1462 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският премиер Тереза Мей потвърди оставката си чрез официално обръщение пред премиерския офис на Даунинг стрийт 10.


"Ще се оттегля като лидер на Консервативната партия в петък, 7-и юни, за да може да бъде избран мой наследник", заяви Мей в прочувствена реч.


"Направих всичко по силите си, за да изпълня британския вот в подкрепа на Брекзит. Направих всичко, което можах, за да убедя депутатите да подкрепят договорената от мен сделка с ЕС", посочи Тереза Мей и допълни: "Дълбоко съжалявам, че не успях да осъществя Брекзит", предаде БНР.


Настоящият британски премиер подчерта, че ще продължи да изпълнява функцията си на премиер до избирането на нов лидер на Консервативната партия.


Тя отбеляза, че надпреварата за лидерство в управляващата партия ще започне през седмицата, последваща нейната официална оставката.


Тереза Мей заяви, че може да бъде постигнат консенсус относно Брекзит само ако всичките страни са готови да постигнат компромис.


"Скоро ще напусна работата, която беше честта на моя живот. Втората жена министър-председател, но със сигурност не и последната", посочи г-жа Мей. "Правя го без лоша воля, а с огромна и продължителна благодарност, че имах възможността да служа на страната, която обичам".


Чрез този политически акт Тереза Мей завещава на своя наследник една дълбоко разделена държава и политически елит, който се намира в задънена улица относно това как, кога и дали изобщо Великобритания да напусне Европейския съюз.


Оттеглянето на Мей безспорно ще засили Брекзит кризата, тъй като новият лидер вероятно ще настоява за по-решителен развод на Великобритания с ЕС, което изглежда ще увеличи шансовете за още по-сериозна конфронтация с Европейския съюз и за предсрочни парламентарни избори.


Агенция Ройтерс напомня, че всичките водещи претенденти за поста на Тереза Май искат по-твърда сделка за развода, въпреки че ЕС заяви многократно, че няма да предоговоря Договора за оттегляне, който беше подписан между двете страни през миналия ноември.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!