Свързани новини

23.05.2019 09:55

Тереза Мей подава оставка утре

Видян 1061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Британският премиер Тереза Мей се очаква да обяви оставката си утре, на 24 май, заради това, че нейни министри не приемат позицията ѝ по въпроса как да се осъществи излизането на страна от Европейския съюз. Това пише лондонският вестник "Таймс".

Според изданието Мей се очаква да обяви оттеглянето си от поста на насрочената за петък среща с Греъм Брейди - председател на "Комитета 1922", обединяващ депутати от Консервативната партия и решаващ въпросите по избора или смяната на лидера на партията.

Вестникът допълва, че след като обяви оттеглянето от поста, Мей ще изпълнява задълженията си, докато бъде избран неин приемник. Това ще бъде процес, протичащ в два етапа, при който за двама финални кандидати ще трябва да гласуват 125 000 членове на Консервативната партия.

Според Би Би Си и вестник "Дейли телеграф" много поддръжници на премиера са ѝ отказали подкрепа, след като във вторник тя обеща пред депутатите, че те ще могат да гласуват за провеждане на втори референдум за Брекзит, ако подкрепят споразумението с ЕС. Според източници на Би Би Си от правителството това е предизвикало истински шок у някои министри и на заседание на кабинета, посветено на въпроса за Брекзит, такава възможност не е била одобрена.

Редица министри, включително тези на вътрешните и на външните работи и по въпросите за Шотландия, се опитали лично да информират Мей за позициите си и са поискали снощи среща с нея. Тя обаче отказала. Тогава последва оставката на Андреа Ледсъм - лидер на Камарата на общините и по същество личен представител на Мей в долната камара на парламента. В писмо до премиера тя изрази несъгласие с курса ѝ по въпроса за развода с ЕС

Според в. "Мирър" тази сцена напомня оттеглянето на Маргарет Тачър и прилага умалена снимка от съответния ден през 1990 г. със заглавие "Сълзи на задната седалка".

Телевизия "Скай нюз" отбелязва, че тази оставка може да се окаже смъртоносния удар за премиерството на Мей.

Всички британски вестници споделят мнението, че Мей напълно е загубила контрол над положението и не изключват, че оставането ѝ на постовете на лидер на консерваторите и на правителството е въпрос на часове.

Източник: БНР


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате