Свързани новини

21.05.2019 14:30

България краде най-много еврофондове заедно с Румъния

Видян 3217 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове", заяви прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кодруца Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. За подобна откровеност разказа водещият кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервю за Файненшъл таймс, цитиран от Сега.  Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС: България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не бил от Румъния.


 


Припомняме, че според доклад на ОЛАФ България е в топ 3 на държавите от ЕС с най-много разкрити злоупотреби с европейски средства.  От звеното към ЕК за разследване на измамите сочат, че редом до страната ни в антикласацията се нареждат Румъния и Унгария. Между 2013 и 2017 г. службата е приключила 43 проверки за България, което е сравнително висок брой разследвания и класира страната ни на трето място. Първа е Румъния, която има 107 разследвания с препоръка за връщане на пари, следвана от Унгария – 49.


Миналата година ЕК обяви, че в новия програмен период еврофондове в пълен размер ще се отпускат само на държави, които нямат проблеми с върховенството на закона и корупцията. Онези държави-членки на ЕС, които не спазват правилата, да бъдат наказани със съкращаване на евросубсидиите. Напомняме, че България все още е в процедура на мониторинг именно по въпросите на законността, правосъдието, вътрешните работи и корупцията. Последните месеци пък са изпълнени с разкрития за злоупотреби с евросредства у нас. Казусът с къщите за гости дори доведе до редица оставки, в т.ч. и на земеделския министър Румен Порожанов.


Според Кьовеши доста политици и бизнесмени са се уплашили, когато видели, че магистратите могат да ги хванат. Румъния обаче не е единствената източноевропейска страна, обвинявана в корупция. Много румънци са на мнение, че Брюксел несправедливо се е заел само с тях и че специално към България отношението е по-толерантно, подчертава Файненшъл таймс. Самата Кьовеши казва, че никой не се е опитвал да я подкупва през годините.


Напомняме, че българското правителство вече гласува срещу кандидатурата на Кьовеши и дори не пожела да обясни мотивите си. Което даде възможност на публиката да разбере, че става въпрос за сериозни притеснения от бъдещите проверки за харченето на еврофондовете.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тихомир Томов 30.06.2019 14:08

    Лаура е с добро сърце и като близки съседи ще запази няколко килии в Брюксел с южно изложение !

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    България не краде, управляващите кадът!

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева