Свързани новини

21.05.2019 09:28

Здравната каса не иска да плаща престоя на деца за лечение в чужбина

Видян 1231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две специализирани комисии на Здравната каса (НЗОК) поеха от април функциите на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. След закриване на Фонда към НЗОК бяха прехвърлени 146 неприключили заявления. За месец и половина след промяната вече има оплаквания от родители на деца, чакащи за лечение в чужбина.


Пенка Георгиева – председател на пациентската организация Заедно с теб и бивш член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, сподели пред БНР информация за два такива случая, като разказа по-подробно за единия:


„Майката е родител на дете, което се лекува по Фонда, преди да се закрие, бе получила одобрение – от 34 члена на Обществения съвет… и двама външни експерти, назначени с министерска заповед. Първата от операциите на детето, което е с проблеми в гръбначния стълб, е извършена. За другата – майката среща изключителни затруднения, след като Фондът премина към НЗОК. Накарали са майката сама да води кореспонденция с болницата, а тази логистика трябва да бъде осигурена от НЗОК. Обясненията за това от Здравната каса били, че случаят на детето е сложен, че идва от Фонда, че служителите им са малко и не могат да се справят. Което е изключително тревожно“, каза Пенка Георгиева в предаването Преди всички на програма Хоризонт.


„Майката е принуждавана да подпише декларация за отказ от финансиране на престоя между двете операции, тъй като от НЗОК смятат, че трябва да пестят. А майката е предоставила писмо от болницата, че детето не може да пътува до България“, добави Георгиева.


И продължи: „Първите ми впечатления вчера от разговорите, първоначално със служителите на НЗОК за тези две деца, са, че цари хаос. Дирекциите, които се занимават с децата, са три и не могат да ми кажат към коя да се насоча, за да се реши проблемът на детето…".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали