Свързани новини

18.05.2019 15:07

Австрийският вицеканцлер подаде оставка заради Аферата Ибиса

Видян 1893 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде днес оставка заради „Аферата Ибиса“, както бе наречен скандален запис с него от медиите, предаде БНР.

Освен от правителството Щрахе ще се оттегли и от лидерския пост в партията си. И на двата поста той ще бъде заменен от Норберт Хофер, който в момента е транспортен министър в коалиционното правителство с консервативната Народна партия на канцлера Себастиан Курц, който е приел оставката. Хофер бе кандидат за президент през 2016 г., но изгуби от настоящия държавен глава Александър ван дер Белен.

Дотук се стигна заради скандала, който се разрази снощи в Австрия с Щрахе. Той бил записан тайно от две германски издания да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Аферата, която се разрази броени дни преди изборите за Европейски парламент, поставя под натиск управляващата коалиция, като опозицията поиска оставката му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Видеозаписът бе публикуван вчера от списание „Шпигел“ и вестник „Зюддойче цайтунг“. Той е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

Жената на записа се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе ѝ обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация.

Вицеканцлерът дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Щрабаг (Strabag).

„Тя получава всички проекти, които Щрабаг получава сега“, е цитиран да казва Щрахе от „Шпигел“.

Австрийският вицеканцлер освен това съветва жената да купи най-големия вестник в страната - „Кронен цайтунг“ - който след това да го подкрепи по време на предизборната кампания. Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени, отбелязва той и добавя: „Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката.“

Срещата е била организирана от Йохан Гуденус - политик от австрийската Партия на свободата (АПС), който е учил в Русия и е в управителния съвет на Австрийско-руското дружество за приятелство.

Щрахе и Гуденус признали за срещата, след като били попитани от германски медии.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне