Свързани новини

18.05.2019 08:05

Радев: Консултациите за избор на нов гл. прокурор са в интерес на обществото

Видян 1928 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години“, заяви президентът Румен Радев след срещата си с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.


 По-рано премиерът Бойко Борисов, че не одобрява това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Попитан кого визира, Борисов заяви, че не той вика магистратите един по един при себе си.

Спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, която се състоя на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава изтъкна, че междуинституционалният диалог на ангажираните страни в процедурата показва отговорно отношение към избора на следващия главен прокурор.

Сред темите на срещата днес бяха ходът на съдебната реформа, преструктурирането на съдебната карта, инстанционният контрол върху съдебните актове. Румен Радев и Боян Магдалинчев обсъдиха и изпълнението на част от препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия.

"Възможно най-рано трябва да започне процедурата за избор на нов главен прокурор, т.е. хубаво би било да е някъде около датата 10-и юли, когато изтича мандатът на настоящия" е позицията на Боян Магдалинчев, която той обяви след срещата си с държавния глава.

"През това време, до 10-и юли, трябва да се проведат 4 заседания, да се внесат предложенията, да се изготвят концепциите и не на последно място да се даде шанс на обществеността да бъде информирана", допълни Магдалинчев.

По думите му следващият главен прокурор трябва да бъде човек от системата, който да познава проблемите.

"Ако се върнем назад във времето след 1991 г., кой от прокуратурата досега е бил главен прокурор? Няма такъв случай. По един или друг начин нещата са били така. Ето защо считам, че това трябва да бъде човек, който има поглед в нещата в дълбочина.

Сегашният главен прокурор е наказатален съдия, макар че не се справя никак зле с работата си. Но според мен трябва да е човек от системата, който да познава проблемите'', каза в заключение Боян Магдалинчев.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Сравнително труден и напрегнат ден

Сравнително труден и напрегнат ден, най-вече в