Свързани новини

17.05.2019 10:34

Отмъщение за С-400? Тръмп отмени статута на Турция за преференциална търговия

Видян 1896 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Доналд Тръмп прекрати преференциалното търговско споразумение, което предостави на Турция частичен безмитен достъп до пазарите в САЩ, което според някои е отмъщение на Вашингтон за все по-независимите политики на съюзника на НАТО.


Повече от два месеца, след като Съединените щати заплашиха да прекратят участието на Турция в програмата за Обща система за преференции (GSP), президентът Доналд Тръмп отмени достъпът на Анкара до програмата, отбелязвайки, че страната вече не е развиваща се държава.


Това дойде на фона на засиленото напрежение по редица спорни въпроси. Турция отказа да се спре  закупуването на руските системи за противоракетна отбрана С-400, които САЩ очевидно разглеждат като пряка заплаха за собствените си сили. САЩ получиха 1.66 милиарда долара от турски стоки през 2017 г. в рамките на програмата за GSP - около 18% от общия внос на САЩ от тази страна. Беше определен безмитен статут за бижута, благородни метали и части за превозни средства, в допълнение към някои селскостопански и рибни продукти, и други търговски стоки.


Докато Белият дом обяви, че ще намали митата върху вноса на турски стомана от 50 на 25%, щедро връщайки тарифите до нивата си отпреди кризата, турската лира все още реагира отрицателно, понижавайки се с 0,3% до 6,06 за долар.


Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви