Свързани новини

15.05.2019 09:31

Тръмп сравни Орбан със себе си заради политиката срещу нелегалната имиграция

Видян 1456 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доналд Тръмп направи най-големия възможен комплимент на Виктор Орбан - сравнявайки унгарския лидер със себе си, пише европейската редакция на Politico в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.


Орбан е „вероятно като мен“, каза американският президент в понеделник в съвместна поява в Белия дом с гостуващия унгарски премиер. „Малко противоречив, но това е добре ... свършил си добра работа и запази страната ви безопасна“, отбеляза той, като заяви, че Орбан - един от най-противоречивите лидери на ЕС – „е свършил огромна работа“ и е „уважаван в цяла Европа“ по въпроса с нелегалната имиграция.


Нито един унгарски премиер не е посещавал Белия дом от 2005 г. насам, а Орбан не е стъпвал в Овалния кабинет повече от две десетилетия. Унгарският лидер беше единственият държавен глава на ЕС, който одобри кампанията на Тръмп по време на изборите през 2016 г., но за повече от две години той не успя да получи покана за Белия дом, което доведе до лобистки усилия на унгарското правителство да се опита да осигури желаната среща.


Носещ оранжева вратовръзка - цветът на управляващата му партия „Фидес“ - Орбан се пошегува за дългото си отсъствие от Белия дом, като казва, че да бъде в сградата го кара да се чувства млад.


Унгарският премиер заяви, че иска да използва срещата с Тръмп за „укрепване на нашия стратегически съюз“ и каза, че е горд да застане редом до САЩ в борбата с незаконната имиграция и тероризма, както и да помага на християнските общности.


Американски официални лица отдавна се притесняват от действията на Орбан за подкопаване на независимите институции у дома, докато все по-приятелските отношения на унгарския лидер с Москва и Пекин предизвикват опасения в целия американския политически спектър. Ролята на китайските и руските държавни компании в Унгария беше сред темите, обсъждани по време на преговорите в Белия дом в понеделник.


Но преди да се срещне с Орбан, Тръмп нарече Унгария „много добър член на НАТО“.


Запитан за опасенията за демократичното отстъпление в Унгария, Тръмп каза пред репортерите, че Орбан е „труден човек, но той е уважаван човек“, който „е направил правилното нещо по имиграцията според много хора. И вие виждате някои от проблемите, които те имат в Европа, които са огромни, защото са го направили по различен начин от премиера“.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей