Свързани новини

10.05.2019 16:25

САЩ удариха с увеличени мита китайски стоки за $200 млрд.

Видян 1860 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Търговската война между Съединените американски щати и Китай ескалира. Тази сутрин влезе в сила обещаното от американския президен Доналд Тръмп увеличение с 25 процента на вносните мита за китайски стоки за 200 милиарда долара. Пекин ще отговори реципрочно на мярката. В неделя в Туитър американският президент предупреди, че освен това повишаване на мита, скоро ще последва обмитяване с 25% и на друга група стоки от Китай - за 320 млрд. долара.
 
Особено тежко засегнати ще са потребителски стоки като мобилни телефони, компютри, дрехи и играчки, отбелязва Bloomberg.

В отговор Пекин заяви, че "дълбоко съжалява" за хода на САЩ и ще трябва да предприеме "необходими насрещни мерки".

Всичко това се случва, докато висопоставени представители на двете страни се опитват да спасят търговското споразумение във Вашингтон. Напоследък изглеждаше, че двете световни сили са близо до момента, в който ще сложат край на продължилото месеци търговско напрежение. Случи се обратното.

Китайското Министерство на търговията потвърди на уебсайта си най-новото повишение на митата с коментара, че в страната се надяват САЩ и Китай да работят заедно, за да бъдат разрешени съществуващите проблеми чрез сътрудничество и консултации.

Новите 25-процентни мита ще плащат американските компании, които внасят китайски стоки в САЩ, уточнява Би Би Си.

Миналата година САЩ наложиха 10-процентни мита на китайски стоки за $200 милиарда, включително риба, ръчни чанти, облекло и обувки. Тарифите трябваше да се повишат в началото на 2019-а, но увеличението беше отложено с напредването на преговорите.

Търговската война между САЩ и Китай е тежест за световната икономика през последната година и създава несигурност за бизнеса и потребителите.

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп омаловажава влиянието на митата за икономиката на САЩ, повишаването им вероятно ще засегне някои американски компании и потребители, които в крайна сметка може би ще платят сметката, смятат анализатори, цитирани от Би Би Си.

Френският финансов министър Бруно Ле Мер заяви, че ескалацията на търговските спорове между Китай и Съединените щати заплашва европейски работни места и са голяма опасност за глобалния икономически растеж.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв