Свързани новини

10.05.2019 10:25

Педиатрията спира плановия прием на деца, плаши с оставки

Видян 1618 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Работещите в Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София излязоха за трети път на протест в петък и блокираха за около час бул. “Акад. Иван Евстатиев Гешов“. Те заплашиха, че ако в срок до 10 дни не видят реални действия по поставените от тях искания, ще спрат плановия прием и ще лекуват само спешните случаи, съобщи Медиапул.


Педиатрите настояват за специален статут на лечебното заведение, който да позволява допълнително финансиране от държавата за лечението на децата, отпадане на лимитите за прием на пациенти по линия на здравната каса и достойни заплати, за да се преодолее недостигът на кадри. Протестът предизвика огромно задръстване, като на няколко пъти медиците освобождаваха булеварда, за да пропуснат част от чакащите коли.


Въпреки че получиха обещания в отговор на част от исканията им, те настояват да видят конкретни действия от страна на здравните власти. Ако това не се случи, ще преминат към колективно подаване на оставки или към още по-ефективни протестни действия.


Досега здравните власти поеха ангажимент за увеличение на цените на клиничните пътеки за лечението на деца от 1 юни, за което ще бъдат ползвани 50 млн. лева от резерва на НЗОК. Освен това педиатрите получиха обещания, че няма да имат лимити за прием и лечение на деца. Властите обаче не се ангажират с осигуряването на специален статут на болницата, тъй като планират такъв за бъдещата детска болница, която трябва да бъде готова след 2 години. Според здравното министерство процедурата по трансформиране на болницата е твърде дълга и тромава и ще отнеме много дълго време.


Протестиращите обясниха в петък, че и към днешна дата продължават да имат ограничения за приема на малките пациенти и отчитането им пред НЗОК.


Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обеща пред БНТ, че болницата няма да има лимити за приема и лечението на малките пациенти. По думите му е имало софтуерен проблем с новата система на НЗОК, която контролира приема на болни и увери, че в понеделник IT специалисти на касата ще бъдат в болницата, за да се отстрани проблемът.


“Щом има едно дете нужда да бъде прието в болница, то ще бъде прието в болница, ще бъде лекувано и това ще бъде отчетено в НЗОК, а те ще си получат парите“ каза Пенков.


Относно другото им искане Пенков допълни, че една по една се предприемат и стъпки за увеличение на заплатите.


Той обаче за пореден път каза, че промяната на статута на болницата преминава през ликвидация на търговското дружество по Търговския закон и ще се проточи прекалено дълго.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели