Свързани новини

10.05.2019 09:32

Летище София отчете 12.6 млн. лв. печалба за изминалата година

Видян 1743 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Печалба 12.6 млн. лв. отчита "Летище София" за изминалата 2018 г., което е с 10.8% повече спрямо година по-рано. Това става ясно от публикувания отчет на аерогарата малко преди отварянето на офертите на кандидат-концесионерите. За предходната година приходите на дружеството са общо 168 млн. лв., което е с 20.9 млн. лв., или с 14.2%, повече от тези за 2017 г.

    Основният ръст на приходите на летището идва от т.нар. приходи от продажби – 109.4 млн. лв., които се увеличават с 15.6%. Останалите 58.8 млн. лв. се водят приходи от финансирания. Това на практика са разходите на летищния оператор, които следва да бъдат покрити от летищните такси на аерогарата, като таксите се водят разходоориентирани, т.е. летището може само да покрива нуждите за своята дейност, но не и да трупа печалба по това направление.

Реално отчетените такси за изминалата година са в размер на 106 млн. лв. От тях най-сериозната част (37.9 млн. лв.) са за такса сигурност, от такса кацане са 33.4 млн. лв., а от такса пътник – 30 млн. лв.

По-малко наземен бизнес

Отчетът за изминалата година на "Летище София" показва, че държавното дружество и по-специално поделението му, което се занимава с наземно обслужване – обслужването на авиокомпаниите и техните пътници и самолети, е обслужило с 11.3% по-малко самолети спрямо година по-рано, т.е. 10 151 за 2018 г. Останалото е за конкурентите й – българското поделение на гръцката Goldair Handling и свързаната с "Химимпорт" "Суиспорт България". През 2013 г. "Химимпорт" през авиационното си поделение "Бългериан еъруейз груп" купи миноритарен дял в "Суиспорт България", която от 2007 г. опитваше да развива бизнес със собствени сили на столичната аерогара, но срещна редица проблеми.

   Намалението за "Летище София" се дължи на по-малко наземно обслужени самолети на Wizz Air, която от 1 ноември 2018 г. е прекратила договорните си отношения с "Летище София" в частта за рампово обслужване и обработка с антилед, като с наземното обслужване на унгарската компания се занимава Goldair Handling. От ноември 2017 г. авиокомпания Austrian Airlines също е прекратила договорните си отношения с "Летище София" в частта за рампово обслужване и е преминала към друг оператор - "Суиспорт България". Отделно бяха преустановени от края на март 2017 г. и полетите на Air Berlin и Germanwings.

Близо 7 млн. пътници

  Броят на преминалите пътници през столичната аерогара за 2018 г. е 6 962 040, като това е ръст 7.3%, или 219 хил. души. Така само 38 хил. не достигнаха на летището, за да мине границата от 7 млн. Най-голям ръст има при вътрешните линии – 13.5%, като при тях броят в абсолютна стойност е 20 пъти по-малък от пътувалите по международни линии. Увеличението на пътниците по вътрешните линии към Варна и Бургас се дължи на по-доброто запълване на капацитета на самолетите, а не на увеличени полетни честоти.

  Огромен ръст от над 50% има на пътниците с чартърни полети - до 170 хил. души през 2018 г. "Причината за това са многобройните пътуващи туристи към турските и египетските курорти, сред които най-предпочитани са били Анталия, Хургада и Бодрум.

   Броят на движенията на самолетите е нараснал с 5.4% спрямо 2017 г. и достигнал 60 771. Това се дължи на увеличените полетни честоти и новооткрити дестинации от началото на зимното полетно разписание. Ръст има и при каргото – 6.6%, или 22 251 тона, като 60% от тях са превозени с товарни самолети, а останалите с пътнически.


Източник: Капитал


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв