Свързани новини

09.05.2019 17:05

64 млн.лв. годишно дава Париж за Летище – София

Видян 2876 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Смятаните за фаворити китайци от Манчестър и аерогара Мюнхен с 30% по-ниски оферти най-вероятно ще изгубят битката за концесия на Летище София от Ерпор дьо Пари, откъдето са готови да плащат 32, 824 милиона евро или 64  198 163, 92 млн.лв. годишна концесионна такса. Това стана ясно след 5-ия опит от третата процедура по отдаване на печелившата държавна фирма и част от националната сигурност на България на чужденци. Досега седем пъти имахме фиаско по различин причини, най-често свързани с некомпетентното управление на пенсионирания с почести като банкер с 250 000 лв. годишна заплата за наша сметка ексминистър Московски, който в правова държава би бил в съвсем друго качество.


И петимата кандидати за концесиониране на Летище София бяха допуснати да продължат участие в процедурата. В Министерството на транспорта бяха отворени обвързващите оферти по реда на тяхното подаване.


Консорциум Витоша с водещ член Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид предложи близо 20 милиона евро годишно концесионно възнаграждение, предаде БНР.


24,5 милиона евро e предложението на консорциум Консорциум Соф Кънект, в който влиза летище Мюнхен.


Консорциумът ССБ София Еърпорт ДжейВи, в който участва Копенхаген Еърпортс А/С, предложи 26 милиона и 50 000 евро.


Четвъртият кандидат, с участие на оператора на летището във Франкфурт Фрапорт България ЕАД, който стопанисва аерогарите във Варна и Бургас – другите международни летища на нашата страна, предложи 21 милиона евро


Петият, в който влиза Ерпор Дьо Пари – парижките летища Шарл дьо Гол, Орли и Бурже и други 23 аерогари, като Схипхол в Амстедам, предлага 32 824 000 евро годишно концесионно възнаграждение. 50,6% са на френското правителство, 22% са на потайни институционални инвеститори, 8% - на споменатото холандско летище, 8% са на френския строител Винси, свързан с оттеглилата се от България банка Сосиете женерал, 4,7% са неизвестни индивидуални акционери, 4% има Предика, работниците и служителите притежават 1,7% и 0,2% се водят „притежание на компания”.


Важно е да се отбележи, че по закона на Франция правителството е длъжно да запазва над 50% от акциите в компанията винаги и по всяко време.


Предстои оценка на офертите, което по думите на транспортния министър Росен Желязков, ще продължи поне 10 дни. Срокът на концесията е 35 години.


Напомняме, че въпреки че през 2016 и 2017 г. Летище София показа най-високи ръстове в цяла Европа, цената на концесия не беше повишена, а беше намалена от правителствата Борисов 2 и Борисов 3. Така в края на 2018 г. влязохме в 4 пъти отлаганата с различни крайни срокове, по неогласени и неизвестни дори за участниците причини, процедура. Както 19 минути писа при последния провал, той настъпи, тъй като се оказа, че ще се получи само една оферта от манчестърските китайци.


„Кандидатите са сериозни компании с опит в управление на европейски летища, които последните години са по - скоро сред лидерите и тези, които се променят динамично. Някои от компаниите имат и сериозен опит в преструктуриране и поставяне на картата на летища, които преди това не са били водещи. От една страна има разноообразие, от друга страна кандидатите до голяма степен си приличат по това, че имат сходен опит в европейския авиационен пазар. От друга страна, минималните изисквания за участие, включително финансови, бяха относително високи“, коментира пред БНР икономистът Лъчезар Богданов.


 „Националният интерес е, от една страна, летището да служи за фактор за икономическо развитие, т.е. то да генерира или да създава свързаност на България и конкретно на столицата със света, което означава повече полети, повече дестинации и същевременно на достъпни и разумни цени. Трябва да се търси баланс между финансовия интерес на държавата и, от друга страна, възможността да расте трафикът – да се създават условия за повече пътувания и то на достъпна цена. Мисля, че това би могло да се постигне. Това би следвало да е крайният резултат. Такъв трябва да е резултатът от една обективна оценка на офертите на всички участници“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец