Свързани новини

09.05.2019 12:05

КНСБ: 610 лв. месечно на човек са нужни за издръжката на живот

Видян 1337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Увеличава се издръжката на живот. По данни на КНСБ за първото тримесечие на годината за четиричленно семейство са били необходими 2442 лв. или по 610 лева на човек, което е с 32 лева повече от миналата година, предаде БНР.


Работната заплата продължава да бъде основният източник на доход в домакинските бюджети, сочи докладът на КНСБ. Средната работна заплата по предварителни данни за миналата година е достигнала 1135 лв., което е номинален ръст от 9,4% и реално покачване от 6,4%.


Най-висока продължава да бъде заплатата за сектора на информационните технологии.


За 2018 г. България продължава да е с най-ниската работна заплата в ЕС, като брутната е била 580 евро. За сравнение в Германия брутната заплата е била 3880 евро.


КНСБ предлага чрез последователни стъпки и ежегодно увеличение на заплатите с 12 до 15% годишно средната работна заплата да достигне през 2022 г. 1800 – 1900 лв. при равнище на минимална заплата от 900 лв.


В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите „Ресторантьорство“, „Социална работа“, „Обслужване на сгради“ и „Озеленяване“, а в промишлеността – „Производство на дървен материал“, на мебели и облекло, както и обработката на кожи. Икономистът от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов коментира:


"5.2 пъти е била през 2017 г. разликата между най-високата и най-ниска средна работна заплата по отрасли. През изминалата година вече е 5.9 пъти разликата. Заплатите нарастват. Да, пари се отделят, както в частния, така и в държавния сектор, но разликата между най-долните и най-горните работни заплати, ако най-долните са ресторантьорство и хотелиерство, а най-горните са информационни технологии, финансови услуги и т.н. - тази разлика нараства. И наблюдава се изключителна поляризация на обществото и изчезване на средната класа".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв